Při dostizích v Brně zahynul žokej, spadl na něj kůň

Brno - Po pádu v rovinovém dostihu v Brně-Dvorskách zemřel v neděli na rozsáhlá vnitřní zranění šestačtyřicetiletý žokej Zdeněk Kaláb. Při neštěstí jej zalehl jeho kůň. Oznámil to šéf tamního dostihového areálu Josef Vymazal. Ve Dvorskách se jezdí dostihy od roku 1997, Kaláb se stal první obětí dostihového sportu v tomto jezdeckém areálu. Nehoda se stala v rovinovém dostihu tříletých a starších koní na 1 900 metrů. Za příznivého počasí se jej účastnilo šest koní. V poslední zatáčce před cílem ujela Kalábovu koni noha. Sesunul se přitom k zemi tak nešťastně, že svého jezdce zalehl.

Kůň pak proběhl cílem s prázdným sedlem. Jezdec zůstal po pádu ležet na zemi. Přivolaní zdravotníci stabilizovali jeho základní životní funkce. Byly mu podány léky a byl napojen na umělou plicní ventilaci. Následoval převoz do nemocnice u svaté Anny. „Bohužel byl přivezen s těžkými poraněními, jimž následně podlehl,“ uvedla Petra Veselá z vedení nemocnice.

Šéf dostihového areálu je nešťastnou událostí otřesen. Kaláb navíc v dostihu sedlal jeho koně. „Byl to zkušený žokej, který měl za sebou četná vítězství. Koní jelo v dostihu málo, takže nevznikla tlačenice. Je to prostě velké neštěstí,“ uvedl Vymazal.

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)