Mokřady a biokoridory - nový hit jihomoravských obcí

Jižní Morava - Až stoprocentní dotaci mohou čerpat obce na obnovu krajiny. Na revitalizaci území až do letošního roku  obce dostávaly finanční injekci od státu většinou ve výši 60 až maximálně 90 %. Někteří starostové proto od záměrů budovat biokoridory na polích kolem obcí nebo například protipovodňové valy a dalších krajinnnné prvky upustili.

Peníze podle mnoha oslovených představitelů obcí jsou totiž potřebné na jiné věci v obci, především kanalizaci, chodníky, osvětlení, zateplení škol a školek. Od letoška je ale dotace na obnovu krajiny 100 %, a tak mnoho obcí mění plány a pouští se do revitalizace krajiny co nejdříve. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) už eviduje desítky žádostí o dotace.

Přípravy jsou v plném proudu

Petr Zálešák (nez.), starosta Nenkovic (zdroj: ČT24)

Některé obce už peníze dostaly, jiné teprve na schválení projektu čekají. Aby mohly obce čerpat dotaci z operačního fondu životního prostředí,  je potřeba provést pozemkové úpravy. O dotace mohou žádat také fyzické osoby, soukromí zemědělci nebo například občanská sdružení. Například Nenkovice, obec se zhruba 400 obyvateli, hodlá na obnovu krajiny využít dotaci přes 40 milionů korun. Starosta Petr Zálešák (nez.) přiznává, že dotace v plné výši nákladů na revitalizaci už je luxus: "V telefonu mám písničku Jsem prý blázen jen… a skutečně bych byl blázen, kdybych takovou možnost a dotaci nevyužil. Udělám tak skvělou věc pro lidi a obec vůbec, aby se nám tu lépe žilo. Snad se nám podaří navrátit podobu krajiny tak, jak byla před kolektivizací."

Krajinu mění i ve Vlkoši

O dotaci má zájem i vedení Vlkoše. Z operačního programu už vybudovali protipovodňový val a mokřad za obcí, teď vysazují jeden z mnoha koridorů. I vlkošský starosta Jaroslav Kozák (nez.) si stoprocentní dotaci velice pochvaluje: „Biokoridory a další krajinné prvky nám pomohou proti erozi. Tolik remízků bylo v minulosti rozoráno, teď nám při průtržích teče bláto z polí až do dědiny. Stromy nám pomohou nejen zvládnout půdní erozi, ale i větrnou. Normálně to nemáme šanci vybudovat a zaplatit ze svého rozpočtu.“ Podle AOPK ČR je zájem o dotace na obnovu krajiny obrovský a hlásí se další a další. Mnozí starostové teprve zjišťují, že vůbec nějaký takový program existuje, a shromažďují podklady pro projekty a žádosti o dotační tituly.

Vydáno pod