Zoologové čipovali mláďata rysa kanadského

Brno - Křik mláďat rysa kanadského se rozhléhal po areálu brněnské zoologické zahrady už od brzkého rána. Zoologové několikatýdenní malé rysy museli odčervit, natřít repelentem a vpíchnout jim do těla čip. Dnes také poprvé zjistili pohlaví zvířat - narodili se jim tři samečci a jedna samička. Matku malých rysích mláďat museli zavřít do oddělené klece, aby na ošetřovatele nezaútočila.

„Čip slouží k nezaměnitelnému označení jedince. Každá zoologická zahrada i chovatelé takto každé zvíře označují, aby se vědělo odkud jedinec pochází,“ vysvětlil zoolog Jiří Vítek. Čipy slouží jako registrační doklady. Kódy, které jsou na čipech nahrány, jsou součástí dokladu původu každého zvířete. Z těla se nedají vyjmout. Číslo je následně zavedeno do evidence, do které mají přístup všechny zoologické zahrady.

Kromě zavedení čipu odebrali zoologové mláďatům také vzorek DNA. „Ten poslouží k tomu, abychom měli nějaký genetický otisk, aby byla zpracována linie v chovu. Musí být zřejmé, jestli při páření nedochází k příbuzenskému křížení,“ dodal Vítek.

Čipování mláďat rysa kanadského (zdroj: ČT24)

Samice malých rysů pochází ze Spojených států amerických. Jako jedna z mála v Evropě je z odlišné populace. Většina rysů, kteří v evropských zoologických zahradách žijí jsou stejné populace. Proto jsou tato mláďata pro zoology z Brna velice vzácná.