Hladiny jihomoravských řek klesají

Brno - Na jihu Moravy platí třetí stupeň povodňové aktivity jen na Svratce v Židlochovicích a na Moravě ve Strážnici a v Lanžhotě. Na všech místech ale hladiny postupně klesají. Podle předpovědi počasí by dnes ani o víkendu nemělo pršet a mělo by být teplo a slunečno.

13:20 Kunovice
Voda z ulic už ustoupila, ale stále zůstává na loukách mezi domy a v garážích. Hasiči  ji čerpají pomocí velkokapacitního čerpadla, které jim poskytli kolegové z Jindřichova Hradce. Kunovice jsou v tuto chvíli místem, kde mají zlínští hasiči nejvíce práce.  Do zaplavené ulice navezli kontejnery, kam mohou obyvatelé dávat věci, které jim zničila voda.

12:15 Hustopeče
„V obci Uherčice jsou na některých místech problémy s břehy a podemíláním hráze, řeka sice zůstává v korytě a průtok pozvolna klesá, ale je nutné být i nadále ve střehu a situaci sledovat. Některé domy se totiž nacházejí i několik metrů pod řekou, proto je nutné situaci hlídat,“ řekl České televizi starosta Luboš Kuchyňka. 

11:53 Hustopeče
Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na základě žádosti starosty  Hustopečí Luboše Kuchyňky a po konzultaci s oddělením krizového řízení Krajského úřadu JMK rozhodl o rozšíření vyhlášeného stavu nebezpečí o správní obvod obce s rozšířenou působností Hustopeče, a to od dnešní 14. hodiny. Stav nebezpečí trvá na části území Jihomoravského kraje do půlnoci 11. června 2010.

10:54 Hrušky
V Hruškách u Slavkova hasiči odčerpávají vodu z laguny v poli, chytají přitom i kapry, které spláchla voda z nedalekého rybníka.

10:00 Brno
Hasiči v Jihomoravském kraji stále vyjíždějí pomáhat lidem odčerpávat vodu ze sklepů.

6:45 Zdounky
„Ráno svítí slunce, po celý víkend mají pokračovat úklidové práce, škody jsou ale značné,“ telefonuje starosta Zdounek, kde voda z říčky Kotojedky zaplavila část obce, Martin Drkula.

6:40 Rohatec
„Situace je optimističtější než včera,“ říká zpravodajka Eva Lípová. Během noci laguna o několik centimetrů klesla. V jednom z domů bylo 10 centimetrů vody, v ostatních domech byla voda ve sklepech. Před 14 dny voda z laguny opadla během 2 dnů. Teď jsou ale ucpané odtokové roury, kterými se voda vrací do řeky. Místní je proto čistí, aby voda co nejrychleji odtekla.