Ze zahraničí si lidé vozí stále více nemocí

Brno - Sezóna dovolených ještě pořádně nezačala a hygienici už bijí na poplach. Zatímco za celý loňský rok napočítali na jižní Moravě něco přes 100 nakažených cestovatelů, letos jich už mají 30. Množí se hlavně případy nakažení žloutenkou typu A.

Loni šest za celý rok, letos pět ještě před začátkem léta. Žloutenku typu A si z dovolené v zahraničí vozí stále více lidí. Stejně jako různých střevních parazitů a těžkých průjmových nemocí. Za většinu si přitom podle hygieniků můžou cestovatelé sami. „Často si vůbec neuvědomují, že cestují do zemí, kde jsou odlišné životní podmínky, kulturní zvyklosti, životní styl, jiné stravovací návyky, jiné klima,“ diví se epidemioložka Krajské hygienické stanice v Brně Renata Vaverková.

Podle Vaverkové si mnozí lidé před vycestováním vůbec nepřipouštějí, že by v zahraničí mohli nějakou nemoc chytit. To se přitom může stát jak v exotických zemích v Africe, Asii nebo Latinské Americe, tak i nedaleko nás, na pobřeží Středozemního moře. Cestovatelům proto hygienici doporučují zejména dodržovat běžné hygienické návyky. „Vyhýbat se syrovému masu, omývat ovoce a zeleninu, pít jenom pitnou vodu, mýt si ruce,“ vyjmenovává Vaverková. 

Hlavně před exotičtější dovolenou je důležité i očkování, před delší cestou si potom mají lidé zajít i na prohlídku k zubaři. Samozřejmostí je dodržovat pitný režim a nepřehánět opalování.

Prevence onemocnění při cestách do subtropických a tropických zemí

1. Před plánovanou cestou se poraďte se svým praktickým lékařem a naplánujte si prohlídku u svého zubního lékaře. Ověřte si, zda jste schopni cestu podstoupit z hlediska svého zdravotního stavu.
2. Zajistěte si včas provedení potřebných očkování a dalších preventivních opatření podle charakteru cesty a destinace (nejméně 4 týdny před plánovaným odjezdem).
3. Důvěřujte pokynům lékařů center cestovní medicíny a epidemiologům, i když se jejich rady někdy nemusí shodovat s pokyny a doporučeními cestovní kanceláře a mohou se Vám jevit nako nadbytečné.
4. Cesty do subtropických a tropických zemí nejsou vhodné pro malé děti.
5. Pamatujte že zdravotním problémům je vždy lépe předcházet než je léčit.
zdroj: KHS Jihomoravského kraje

Na letní sezónu se připravují i veškerá domácí koupaliště. Kvalitu vody v těch přírodních i letos, stejně jako každý rok, hygienici pravidelně kontrolují. Výsledky svých měření zveřejňují na stránkách www.khsbrno.

„Zatím jsou na tom všechna koupaliště výborně, jenom na Brněnské přehradě v lokalitě Rakovec a Sokolské koupaliště, na vodní nádrži Výrovice a na Vranovské přehradě v lokalitě pláže Bítov jsou mírně zhoršené podmínky,“shrnuje dosavadní měření hygienička Anna Žádníková. Nejvíce si pochvaluje kvalitu vody v nových koupacích biotopech, tedy nádržích, ve kterých čistí vodu místo chemikálií rostliny. K původním dvěma v Kovalovicích a Banticích letos nově přibylo třetí v Bohuslavicích.

Vydáno pod