Soud řeší případ firmy Reality z Lipé. Měla zpronevěřit peníze majitelům nedostavěných domů

Brno - Krajský soud v Brně dnes řeší případ kuřimské developerské firmy Reality z Lipé, která připravila své klienty o desítky milionů korun. Policie jej uzavřela před čtyřmi měsíci po dvou letech vyšetřování. Podle obžaloby si ředitel firmy Marek Mřihlad a jednatel Robert Justych nechali zaplatit za stavbu takzvaných domů na klíč. Dělníci ale často neodvedli dohodnutou práci a lidé tak nedostali, za co zaplatili. Soudní znalkyně navíc konstatovala, že firma neměla od samého začátku potřebný vstupní kapitál.

Mnozí zákazníci a také společnosti, které pro developera z Kuřimi pracovaly, tak přišli o statisícové částky. Někteří dokonce o celoživotní úspory. Celkově si obchodní ředitel s jednatelem firmy přišli na více než dvacet milionů korun. Mezi poškozenými je 27 lidí z řad fyzických osob a 29 firem a partnerů společnosti.

Poté, co padla první trestní oznámení, si tato dvojice založila novou firmu s realitami v Praze a peníze zákazníků a dodavatelů zřejmě skončily na kontech v zahraničí. I díky těmto indiciím jihomoravští policisté obchodního ředitele a jednatele zadrželi a oba obvinění skončili v létě loňského roku ve vazbě. Brněnský krajský soud navíc v prosinci rozhodl o úpadku Realit z Lipé.

Klienti se pěněz nedočkají

Insolvenční správce Tomáš Kaláb ale potvrdil, že poškození klienti se vrácení peněz už nedočkají. „Bohužel movité věci nebo bankovní účty nebyly zjištěny. Z informací, které máme teď k dispozici, nelze předpokládat, že by zvláště drobní klienti mohli být uspokojeni.“ vysvětlil Kaláb.

Dnes vypovídala u soudu poškozená Marta Hušáková, kterou firma připravila o více jak milion a půl korun. „Dokonce jsem si nechala udělat sama projektovou dokumentaci, aby byl dům, co nejjednodušší. Ani to nebylo nic platné. V domě bylo uděláno vše špatně, přišla jsem o peníze a nemám ani na soud, abych je z nich dostala,“ uvedla plačící Hušáková.

Firma vznikla téměř bez počátečního kapitálu, dlužila už první rok

Podle soudní znalkyně Gabriely Hrachovinové nevedla firma Reality z Lipé řádné své účetnictví. Za rok 2008 dokonce doklady zřejmě neexistují, protože je lidé z firmy nebyli schopní předat policii. „Firma dlužila už od začátku, tedy od roku 2006, miliony korun. Neměla téměř žádný vlastní kapitál a začala existovat na dluh,“ vysvětlila Hrachovinová.

Ve třech letech dokázali ředitel i jednatel firmy vybrat jednorázově i pět milionů korun. Za jakým účelem však podle znalkyně není naprosto jasné. „Není jasné, za co peníze utratili. Nedoložili ani prvotní účetní doklady, ani podepsané příjmové doklady,“ dodal znalkyně.

Pokud soud prokáže trestný čin podvodu, hrozí majitelům realitní společnosti až 10 let odnětí svobody. Paradoxně jim tak možná pomohla i délka policejního šetření. Ještě do konce loňského roku totiž horní sazba za podvod byla 12 let.