Brno letos spustí moderní spalovnu

Brno - Konec zásadní rekonstrukce brněnské spalovny je za dveřmi. Testy teď prochází srdce spalovny, kterou je turbína. Ta bude do brněnské sítě přivádět kromě tepla navíc i elektřinu. Spalovna by se měla v plném provozu rozběhnout nejpozději do konce roku. Cena za její opravy se vyšplhala na dvě a půl miliardy korun.

Největší investiční akce v Brně za posledních deset let je nedaleko od cíle. K plnému rozjetí zmodernizované brněnské spalovny zbývají už jen poslední zkoušky nového vybavení kotlů, třídicích linek a hlavně úplné novinky, kombinované turbíny. „V současné době finišují tepelné zkoušky jednotlivých zařízení. Jednou z posledních zkoušek je i zkouška turbíny, kterou zrovna zprovozňujeme,“ informuje vedoucí projektu Odpadového hospodářství Brno Václav Hnaníček. „V tomto případě můžeme oprávněně hovořit o nové éře v historii spalovny, protože kromě dodávek tepla do sítě budeme moct vyrábět i elektrickou energii,“ vysvětluje předsedkyně představenstva firmy SAKO Jana Drápalová. 

Turbína, kterou vyráběli strojaři přímo v Brně, bude mít výkon dvacet dva megawattů. Zásobovat elektřinou by neměla jen jihomoravskou metropoli, ale i její širší okolí. „Zde je hlavní vstup páry do turbíny. Její regulovaný odběr vede do brněnské teplárny a v případě, že nebude využívána veškerá pára do teplárenské sítě, tak zbývající pára projde do kondenzace a umožní tak kombinovanou výrobu elektrické energie,“ dodává generální ředitel společnosti Siemens Vladimír Štěpán. 

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Spalovna, která už má i nový zelený kabát, zlikviduje ročně dvě stě dvacet tisíc tun odpadků. Nové zařízení včetně turbíny bude nejen ekologičtější a zvýší efektivitu spalování, ale rekonstrukce se v pozitivním smyslu dotkne i běžných zákazníků. Zisky z vyrobené elektřiny totiž umožní snížit cenu spalného. „Cena spalného by se měla snížit z hodnoty tisíc tři sta korun za tunu na zhruba tisíc korun za tunu,“ říká Václav Hnaníček.

Podle optimistických předpovědí by měla spalovna přejít do plného provozu letos v září. Vedení společnosti ale odhaduje, že k tomu dojde spíše ke konci roku.

Vydáno pod