Hrad Veveří pokračuje v rekonstrukci, za další milion opraví most

Brno - Město Brno investuje další milion do hradu Veveří. Přestože hrad patří státu, jihomoravská metropole se významně podílí na jeho rekonstrukci. Další investice plánuje Národní památkový ústav, který si stanovil opravu hradu jako jednu ze svých priorit. Pokud vše půjde podle finančních plánu, půjde na další opravu během tří let dalších dvacet pět milionů korun.

Za milion od brněnských radních by se měl opravit v následujících měsících přístupový most do hradu. Má poničené dřevěné zábradlí, které místy nahrazuje provizorní drát, pletivo a lešenářské trubky. Chybí zde také čtyři sochy světců, jejichž repliky na místě stáli do sedmdesátých let. Dnes je vlastní Vysoké učení technické a kastelán hradu doufá, že se na most co nejdříve po opravě vrátí. „Most je jedním ze skvostů Veveří. Pochází z roku 1896 a jde o jednu z prvních železo-betonových konstrukcí,“ uvedl kastelán hradu Petr Fedor.

Za jedenáct let, tedy od doby, kdy byl hrad převeden ze správy ministerstva školství pod správu státu, bylo do oprav investováno už 75 milionů korun. Z toho přes dvacet právě z peněz Brňanů. „Město Brno vnímá hrad Veveří jako druhý nejvýznamnější hrad hned po Špilberku,“ uvedl za radnici primátor Brna Roman Onderka.

Kastelán hradu Veveří Petr Fedor (zdroj: ČT24)

Hrad Veveří utrpěl během druhé světové války, kdy jej bránila německá armáda proti sovětským vojskům. Dálším necitlivým zásahem byla přestavba  na lesnické učiliště, která nebrala v potaz historické okolnosti. 

Desetiletý přehled rekonstrukcí hradu

Plánovaný konec rekonstrukce je otázkou příštích let. V lepším případě skončí za pár let, podle kastelána však spíše za několik desítek. v krátkém horizontu přijde další injekce z Národního památkového ústavu. Ten hodlá do tří roků investovat do oprav 25 milionů korun. „Hrad Veveří je pro nás jednou z priorit. Velice pozitivně navíc vnímáme kroky ze strany města Brna. Musí být velice náročné najít ve složité ekonomické situaci prostředky pro budovu, který dokonce není v městské správě,“ uvedla ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Hrad je důležitým turistickým centrem. Je spojen s Brnem a přehradou. „Turisté, kteří přijíždějí do Brna, se jezdí dívat i sem. Bude to hrad, kterým se v budoucnosti budeme pyšnit,“ dodal Onderka.

Vydáno pod