Radnice nabídla pomoc lidem, které ohrožuje skalní převis, zaplatí geologický průzkum

Kuřim - Městská rada v Kuřimi nabídla pomoc lidem, jejichž domy se nacházejí pod skalním převisem. Reagovala tak na událost, která se stala po intenzivních deštích v polovině května. Na jeden z domů se sesunulo kus masivu a jen díky velkému štěstí v jeho prostorách nikdo nezahynul. Přestože byl kus zvětralé skály odstraněn, masiv může hrozit obyvatelům dál. Radnice tak obeslala asi osmdesát majitelů domů pod skálou, zda by stáli o geologický průzkum, který by jim odpověděl na otázku, zda je skalisko ohrožuje. Polovina z nich souhlasila. A neodmítnou ani případnou radniční pomoc při zajištění nebezpečného masivu.

„Rozhodli jsme se pro tento krok z preventivních důvodů. Oslovili jsme obyvatele osmdesáti domů, který se problém více či méně týká. Naši nabídku přijali hlavně ti, kteří mají skálu skutečně přímo za domem. U nich provedeme průzkum,“ vysvětlil místostarosta Kuřimi Drago Sukalovský (KOL).

Pokud bude odpověď geotechniků pozitivní a řeknou, že je skála skutečně hrozbou, bude muset radnice spolu s majiteli domů hledat finance na zajištění skály. Ta totiž stojí na pozemcích majitelů domů a v případě Blanky Juračkové, na jejíž dům se zřítilo několik tun kamene, by sanace masivu stála až sto tisíc korun.

Týden paní Blanky Juračkové, jejíž dům zavalila v Kuřimi skála (zdroj: ČT24)

„To jsou pro nás strašlivé peníze. Vůbec si nedovedu představit, kde bych na to vzala,“ vysvětlila Blanka Juračková. Zároveň ale připouští, že problém léta neřešila, dokud se nestala nešťastná květnová událost. A to i přestože vědela, že skála není v pořádku a že se z ní čas od času sypou úlomky kamenů.

Juračkové i dalším lidem snad pomůže alespoň částečně radnice. „Pokud zjistíme, že je skála skutečně ve špatném stavu, pokusíme se na její zabezpečnení získat dotace a nebo vypomoci z obecní kasy. Jde však o jejich pozemky a tak se budou muset postarat částečně také sami. Mnozí z majitelů domů pod skálou už masiv zabezpečili na vlastní náklady,“ dodal Sukalovský.

Geolog by měl skálu prohlédnout na podzim, až bude zbavena zeleného porostu a stromy listů. Pak se uvidí, co dál.

Vydáno pod