Spor o stanoviště taxi u nádraží vstoupil do dalšího dějství

Brno - Ani nové plány brněnského magistrátu na pronájem stání pro vozy společnosti City Taxi před brněnským hlavním nádražím neuhasily spory s taxikáři, kteří tam dříve stávali zadarmo. Podle plánů, které má Česká televize k dispozici, vybrali úředníci pro firmu čtyři místa před hlavním vchodem nádraží. Zaplatí za ně 168 tisíc korun ročně.

Pro takzavané volné taxikáře zůstanou zdarma místa poblíž pošty u Hlavního nádraží. Ti však s návrhem nesouhlasí. Vadí jim, že City Taxi bude mít lepší místa, jejich auta zaberou parkoviště pro rychlý výstup a nástup cestujících z vlaku a hlavně, že vybraný prostor je nebezpečný pro zákazníky, protože místa jsou přímo na frekventované silnici.

„Je to věc nájemce, jak bude na těch místech parkovat. Je na řidiči, aby  umožnil zákazníkům bezpečně nastoupit,“ uvedl náměstek brněnského primátora Ladislav Macek. Podle něj kvůli novému stání taxikážů neubudou místa pro veřejnost. Před nádražím se změní značení a lidé tak budou moci například vysadit své známé a vyložit jejich zavazadla.

Zastavit před nádražím a vyložit zavazadla bude možné i nadále

Parkování na lukrativních místech před nádražím se stalo jádrem sporu taxikářů letos koncem února. Čtyři místa, která v minulosti využívala skupina takzvaných volných taxikářů, přidělili tehdy úředníci firmě City Taxi Kamila Pochylého. Volní taxikáři se proti tomu začali okamžitě bránit a na společném jednání s vedením magistrátu nakonec souhlasili s tím, aby Odbor dopravy MMB našel pro City Taxi jiná místa.

Ani s novým řešením však „volní“ taxikáři nesouhlasí. Jejich právní zástupkyně Běla Sedláčková chce všechny podklady prostudovat a poté rozhodnout o dalším postupu. „Mám za to, že rozhodnutí zasahuje do obchodní soutěže,“ zmínila Sedláčková s tím, že její obavy směřují i k bezpečnosti a plynulosti provozu před nádražím. Rozhodnutí brněnského magistrátu ještě může napadnout u krajského úřadu, případně soudní cestou.