Ve zlatnictví kradli za provozu. Podívejte se, jak je zachytily kamery

Brno - Neuvěřitelnou drzost předvedli zloději, kteří za provozu odcizili z brněnského zlatnictví čtyři luxusní náhrdelníky v hodnotě přes sto tisíc korun. První ukradli téměř před očima prodavačky. Další šperky pak odcizili z výkladní skříně, kdy prodavačku zabavili v protějším rohu prodejny. Zřejmě však netušili, že je během celého činu nahrávají bezpečnostní kamery. Policie teď po pachatelích pátrá a s žádostí o pomoc se obrací i na veřejnost.

Pachatelé vstoupili do jednoho ze zlatnictví v obchodním centru Futurum ve čtvrtek ráno, kdy byla prodejna poloprázdná. Dvě ženy, muž a nejspíš další komplic měli vše řádně naplánováno. Telefonátem dokonce odlákali hlídací službu. Pokračovali pak podle připraveného scénáře.

Nejdřív přímo před zraky prodavačky odcizili první klenot. „Požádali mě, abych vyzkoušela pánovi náhrdelník. Muž měl opravdu silný krk v délce přes padesát centimetrů,“ uvedla prodavačka ve zlatnictví, která si nepřála být jmenována. Právě během doby, kdy se snažila zapnout muži řetízek, odcizila jedna z žen náhrdelník ze stojánku. Náhdrelník dokonce zlodějce spadl na zem. S ledovým klidem jej však schovala pod peněženku.

Výpověď prodavačky (zdroj: ČT24)

Další tři kusy zloději získali přímo z výkladní skříně. Jedna žena zabavila prodavačku v rohu prodejny, kdy chtěla znát různé přepočty cen na Eura. Zbylá dvojice, pak za pomoci šperháku během chvilky odemkla výkladní skříň, schovala tři náhrdelníky do igelitové tašky a skříň zamkla. V poklidu se pak dále bavili s prodavačkou.

„Trojici se podařilo prodavačku zabavit takovým způsobem, že jí v nestřežené chvíli odcizili šperky. Zmizeli především masivní náhrdelníky v hodnotě přes sto tisíc korun,“ shrnul mluvčí policie Pavel Šváb.

Náhradu ukradených šperků může majitel požadovat po prodavačce

Policie doufá, že se za pomoci záběrů z průmyslové kamery, podaří pachatele co nejdříve zadržet. V opačném případě může dle zákoníku práce majitel požadovat po prodavačce hodnotu ukradených šperků. „Takováhle organizovaná skupina dokáže zničit život prodavačkám, které jsou celý den na nohách a snaží se s úsměvem vyhovět všem zákazníkům. Doufám, že budou brzo dopadeni a potrestáni,“ dodala prodavačka.