Hvězdárna v Brně na rok zavře, rekostrukce začne o půl roku později

Brno - Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně plánuje rozsáhlou rekonstrukci a své brány zavře návštěvníkům už 20. června. Tradiční astronomické pojetí hvězdáren je v současnosti překonané a nyní se v oboru prolíná několik disciplín např. přes chemii, geologii, fyziku, matematiku, filozofii, biologii a etiku. S rekonstrukcí se mělo začít už před půl rokem. Odvolání občanského sdružení Nesehnutí k územnímu rozhodnutí ale celou přestavbu zbrzdilo.

Přírodovědné exploratorium, jak se bude centrum po rekonstrukci jmenovat, má splňovat nejmodernější trendy z oblasti astronomie, kdy se moderní věda stává interdisciplinární. „Odborní pracovníci nebudou pouze astronomové. Budou to lidé, kteří se vyznají i v jiných přírodních vědách,“ uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Dostavěné a zrekonstruované centrum má vyjít vstří především veřejnosti. Kromě plánovaného dvojnásobného zvětšení má nové centrum zpopularizovat vědu běžným návštěvníkům, kteří nebudou pouze pasivními diváky, ale stanou se za pomoci digitálích a interaktivních technologií spoluúčastníky programu. Budou zde např. digitální expozice, moderní dalekohledy, pozorovatelny s výhledem na město.

Rekonstrukce vyjde na 86 milionů korun, z čehož 65 milionů bude zaplaceno z evropských peněz. Zbytek doplatí město Brno. "Považuji letošní rok pro všechny návštěvníky hvězdárny, ale i pro ty, kteří tam chodí kvůli výzkumu, za velmi výjimečný, uvedl primátor města Brna Roman Onderka (ČSSD). Zároveň dodal, že město Brno už požádalo o další dotaci na speciální projektor, který by mohl nahradit stávající analogový. V hlavní kopuli by se tak mohl promítat jakýkoliv digitální program, připomínající virtuální realitu.

Kvůli přestavbě zavře hvězdárna a planetárium své brány více než na rok a do 20. června nabídne všem návštěvníkům rozsáhlý program. „Hlavní akce nastane v sobotu 12. června, kdy od 10 do 18 hodin otvíráme v rámci dnu otevřených dveří. Návštěníci budou moci zhlédnout speciální představení ve velkém planetáriu, podívat se našimi dalekohledy na oblohu či zhlédnout zajímavé experimenty z fyziky. Vstup bude zdarma,“ uvedl programový ředitel planetária Pavel Gabzdyl. Už nyní je ale připravena výluka programu. „V Knihovně Jiřího Mahena budeme pořádat různé přednášky. Různá pozorování noční oblohy můžou být třeba na Špilberku,“ dodal Gabzdyl.

Rekonstrukce a dostavba začne oproti plánu s půlročním zpožděním. Stavební úřad musel posoudit námitky občanského sdružení Nesehnutí, které se odvolalo vůči územnímu rozhodnutí. „Podali jsme námitky ve dvou bodech. Za prvé na Kraví hoře ubylo zeleně. Druhým problémem je energetická náročnost plánované budovy, která nesplňuje stávající normy a vůbec se neblíží standardům, které jsou běžné v zahraničí. Stavby z veřejných peněz by měly splňovat limity, aby byly příkladem investování,“ uvedl za Nesehnuté Dušan Krátký. Úřady ale neshledaly důvody pro zastavení projetku.

Hvězdárna a planetárium Mikoláše Koperníka v Brně otevře své brány znovu ke konci přístího roku. Na slavnostní otevření je už nachystán program, který se vůbec netýká astronomie, Neuvěřitelné Brno.