Stavba znojemského obchvatu zastavena. Podle soudu potřebuje novou studii

Znojmo - Stavbě obchvatu Znojma se do cesty postavili muži v taláru. Majitelé pozemků, přes které má silnice vést, totiž po pěti letech uspěli se svou žalobou a soud znojemskému obchvatu zrušil územní rozhodnutí. Krajský úřad musí navíc nechat vypracovat pro stavbu novou studii vlivu na životní protředí.

Ředitelství silnic a dálnic začalo před třemi roky se stavbou obchvatu i přes protesty a varování nespokojených majitelů pozemků. Silničáři použili takzvanou salámovou metodu a nejprve postavili prostřední úsek obchvatu, který vede od nikud nikam a teď se ukazuje, že svého severního a jižního pokračování se jen tak nedočká. Krajský soud pro ně totiž zrušil územní rozhodnutí.
 
„Samozřejmě máme radost, že se po více jak pěti letech ukázalo, že naše žaloba byla oprávněná a že máme pravdu,“ uvedla Lenka Poláková z občanského sdružení Obchvat.

Rozsudek Krajského soudu v Brně ze dne 5.5.2010

Pozbylo-li původní územní rozhodnutí z roku 2001 platnosti a v roce 2005 bylo zahájeno zcela nové územní řízení, bylo třeba podstoupit proces posouzení vlivů stavby na životní prostředí podle nové právní úpravy. Tím spíše se tak mělo stát v případě, kdy v projektu došlo k výzmaným změnám, absence jejichž vlivu na životní prostředí nebyla v daném případě uspokojivě doložena.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Úředníci při schvalování obchvatu před pěti lety použili studii o vlivu stavby na životní prostředí takzvanou EIA z roku 1994. Majitelé ohrožených zahrad a domů je přitom upozorňovali, že musí udělat novou studii. Soud jim dal teď za pravdu.
 
Stavební úřady Znojma a kraje teď musí začít nanovo a studii EIA zadat znovu. „Bude to stát peníze a je to zdržení,“ zmínila mlvuvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Dobrou zprávou pro silničáře je, že aktivisté nebudou tlačit na odstranění již hotového kusu obchvatu.
 
Silnice pryč, zahrádky zpět. Tak zní požadavky sdružení Obchvat

Občanské sdružení ale požaduje odstranit obslužnou silnici, připravenou pro druhou část obchvatu. Ještě nedávno na jejím místě byly zahrádky. Protestující zahrádkáři budou chtít, aby Ředitelství silnic a dálnic vrátilo vše do původního stavu.