Pomník koním padlým v bitvě u Slavkova je téměř dokončen. Podívejte se

Veverské Knínice - Zatímco padlé vojáky připomínají četné památníky, na koně, kteří v bitvách zahynuli, se zapomíná. Nadšenci vojenské historie a milovníci těchto ušlechtilých zvířat to ale chtějí změnit. Rozhodli se postavit vůbec první pomník čtyřnohým obětem válečných střetů. Akademický sochař Nikos Armutidis dal této myšlence hmotnou podobu. Dnes slévači k bronzové soše přivařovali poslední díl.

Socha vážící skoro tři sta kilo bude stát v místě, kde po boku vojáků bojovalo a také zahynulo při bitvě tří císařů skoro pět tisíc koní - za Starou poštou v Kovalovicích na Brněnsku. Umístěna bude na kamenném soklu a vidět bude ze všech stran slavkovského bojiště. Kromě koním padlých v bitvě u Slavkova bude věnována také vztahu člověka a koně. „Je to vlastně kůň ustrašenej, poplašenej. Pomník by mělo asi symbolizovat tuhle myšlenku, která není tak pohodová nebo radostná,“ uvedl autor předlohy i samotného památníku.

Nejslavnější vojenský střet v srdci Evropy - bitva u Slavkova - byla osudová chvíle  nejen pro lidi, ale i pro jejich věrné průvodce - koně. V prosinci roku 1805 jich na válečném poli zahynulo přes pět tisíc. Nejvíce jich padlo při srážce rakouského a francouzského jezdectva v blízkosti Staré pozořické pošty.

Pomník vzdávající hold bojovníkům, kteří slávu dobývali kopyty, by měli autoři odhalit na jednom z historicky nejvýznamnějších míst Evropy už letos na podzim.

NO COMMENT (zdroj: ČT24)