Na tři dny a tři noci Zbrojovku oživí mladí umělci

Brno - Bývalý průmyslový gigant - brněnská Zbrojovka - dnes ožívá festivalem nezávislé kultury. Areál slavné továrny, který už několik let chátrá a je odsouzen k demolici a přestavbě, tak na tři dny ovládnou mladí umělci.

Festival burningBEATS

Hudba:
Emotional Spy (Fr), Knueppel aus dem Sack (By), Difis (By), Chepuchov (By), Fedor (Sk), Chunk Foo Fighters (Sk), Sabiani (Sk) a mnoho dalších.

Tanec:
Oorphane, Union Runners, Bardo.

Výstavy:
skupina Cuprum, Peter Lopuchovský - V boji, ruka v ruke proti sebe, Fagi, Tomáš Janco, Kedar37. Marek Delong a Jan Bárta.

Performance:
kurátorka Kateřina Olivová.

Instalace:
Valderon – Cosmos, HCHKRDNB Industree – Multisensual Stage, Jiří Suchánek - post-industriální digi ozvěny: hudební improvizace na zbytky z továrny a Max/MSP, vishNIC, Aquaporta, Peter Lopuchovský (Sk) - V boji, ruka v ruke proti sebe., Zbyněk Hanko Paranoidní – Kill the TV.

Divadlo:
DNO - Svět podle Fagi, Divadelní spolek Budem.

„Festival burningBEATS je akce, která spojuje současnou hudbu a umění v neobvyklém kontextu. Funguje jako platforma kreativního vyjádření a přiblížení mladé kultury veřejnosti,“ představují organizátoři svou akci na stránkách burning.cz. Po nultém ročníku se letos pořadatelé rozhodli možná naposled oživot jednu z hal brněnské Zbrojovky.

Živý vstup Petra Kotrly (zdroj: ČT24)

Festival burningBEATS se snaží znejasnit hranici mezi žánry, styly a druhy a snaží se vytrhnout publikum ze zažitých stereotypů pojetí kultury a zábavy. „Objevuje a dává příležitost novým talentům a zároveň spolupracuje se zavedenými a prověřenými jmény. Výsledkem je komplexní program s vnitřní dynamikou a nepředvídatelným hořlavým mixem umělecké energie,“ uvedli promotéři.

Hlavní tři programové pilíře jsou hudba na třech scénách, Factory Fashion Market – nabídka autorského designu a módy a s ní související módní přehlídky a sekce performance spolu s výstavami a multimediálními instalacemi. Již tak nabitý program budou zahušťovat taneční a divadelní představení. Návštěvníci mohou festival navštívit za dobrovolné vstupné.

Na hlavním pódiu budou hrát kapely, elektro projekty a DJs. Line-up nevznikal podle stylů, ale podle energie, kterou daní muzikanti vytváří. Ta bude postupně gradovat a s přibývajícím časem sílit a houstnout. Kdo vydrží do konce, nebude chtít odejít! Každý večer se pódium na půl hodiny promění v přehlídkové molo a diváci si vychutnají nezávislé módní výstřelky mladých návrhářů a čerstvé maso amatérských modelek.

Druhá elektronická scéna nese název SaKuVra podle soundsystému, který ji živí svou technikou. Bude zde hrát čistě elektronická hudba, od electra, přes hard-core mateřského soundsystému až po experimentální projekty studentů uměleckých škol.

Sklepní scéna bude v režii Perverse Reverse a HCHKRDNB. Tyto dvě crew společně přispějí především zlámanými rytmy a naprostou lahůdkou pak bude páteční Multisensual stage, v níž se budou speciální efekty snoubit s jedinečnou projekcí a sladěnou nabídkou baru.