Pátrání po patnáctiletém chlapci skončilo, jeho tělo našli záchranáři u Vojkovic

Rajhradice, Vojkovice - Tělo utonulého patnáctiletého chlapce, který včera kolem páté hodiny zmizel pod hladinou řeky Svratky v Rajhradicích u splavu, se právě našlo. Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Haida se chlapec v parném dni koupal společně s kamarádem ve Svratce. Dvoudenní pátrání desítek policistů, hasičů a záchranářů podél toku Svratky, tak skončilo.

Tělo chlapce našla při pátrání z vrtulníku jeho osádka. Nacházelo se u břehu na řece Svratce mezi obcemi Rajhradice a Vojkovice. Při hledání pomohlo snížení průtoku vody na Brněnské přehradě, které následně snížilo hladinu řeky, tak se hledání usnadnilo," vysvětlil mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek.  

Hladina se nad chlapcem včera zavřela poté, co se dostal příliš blízko splavu. Na místo byli povoláni hasiči, policisté i zachranáři. „Pročesáváme břehy, bude se snižovat proud v řece Svratce, což by nám mělo hledání usnadnit,“ uvedl včera mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Záchranářům se podařilo dočasně omezit stav vody. Ve vodě hledali potápěči, na hladině probíhal průzkum pomocí člunů, na březích v úseku 2,5 km po proudu pátrali záchranáři společně s dobrovolníky.

Chlapce, který spadl pod jez před dvěma týdny, našli mrtvého

Podobný příběh se nedávno odehrál i v Uherčicích na Břeclavsku. Po více než týdnu se záchranářům podařilo nalézt tělo čtrnáctiletého chlapce, který spadl nešťastnou náhodou do jezu na řece Svratce. Vodní záchranná služba ho objevila na hladině prostřední nádrže Nové Mlýny. Přivolaný lékař neshledal známky cizího zavinění a jako příčinu úmrtí potvrdil utonutí.

Pátrání se smutným koncem očima spolupracovnice ČT Elišky Rakové

Kolem mostu přes řeku Svratku postávali druhý den pátrání místní, záchranáři neskrývali nervozitu. Něco málo po půl desáté dopoledne byl pohřešovaný chlapec, který skočil do vody u rajhradického splavu, stále nezvěstný. Napjatou atmosféru umocňoval hukot vrtulníku, který od rána kroužil nad korytem řeky od rajhradického splavu až po nádrž Nové Mlýny. Chystala se velká pátrací akce.

Na místo dorazilo auto se čluny. Po desáté hodině měl průtok řeky díky spolupráci s vodohospodáři dosáhnout nejnižšího stavu. Tým záchranářů v neoprenech se z vojkovického mostu přesunul do nedalekých Rajhradic. Člun a skupina pěších s kovovými tyčemi měli za úkol prohledat Svratku centimetr po centimetru od místa pod splavem, kde byl mladík spatřen naposledy,

Ve stále prázdnějším korytě se mrskaly ryby. Pár zvědavců z okolí, kteří přišli přihlížet práci záchranářů, toho využilo. Domů si v náručích odnášeli několikakilové kapry. Jiní mlčky posedávali při březích a čekali, co se bude dít. Je to strašné. Od včerejška tu pořád něco houká, kolem létá vrtulník, a pořád ho nenašli,“ krčil rameny muž opírající se o zábradlí před splavem. Naděje, že by zmizelý mladík mohl být stále naživu, se s každou minutou snižovala.

Přiblížilo se pravé poledne. Slunce peklo, vzduchem poletovala hejna dotěrného hmyzu a podél řeky se linul nepříjemný pach vysychajícího bahna. Záchranáři postupovali rychle. Pár minut před polednem se však ozvalo zašumění z vysílačky a pátrací četa se zastavila. Bohužel ne kvůli malé přestávce. O kus dál přistál vrtulník a z dálky bylo slyšet houkání policejního vozu. Našlo se bezvládné tělo zachycené o kořeny při levém břehu přibližně dva kilometry před Vojkovicemi. Utonulého bylo třeba vyprostit.

Na místě nálezu se začali shlukovat policisté a hasiči. Všichni postávali kolem se zachmuřenými výrazy ve tvářích a během pár minut přijel pohřební vůz. Letní radovánky s kamarády u splavu tak skončily pro dalšího mladého člověka tragicky.

Vydáno pod