Na průběh voleb přišlo k soudu 45 stížností

Brno – Celkem 45 stížností zpochybňující průběh letošních sněmovních voleb eviduje Nejvyšší správní soud. Většinu jich poslaly fyzické osoby, dvě sepsali zástupci bloku Jany Bobošíkové Suverenita. Další ve čtvrtek podal Petr Cibulka, lídr kandidátky Volte Pravý Blok www.cibulka.net. Před čtyřmi lety podali voliči, kandidáti a politické strany celkem 70 stížností, což bylo nejvíce od roku 1989. Zákonná lhůta pro doručení stížností na volby skončila dnes v 16 hodin.

Cibulka ve stížnosti tvrdí, že volby mají „masmediálně ostře diskriminační a nerovný charakter“, který z nich dělá „politickou televizní reality show předem určených vítězů a předem určených poražených“. Cibulkově straně vadí především údajně neprůhledné a nekontrolovatelné počítačové sčítání výsledků, kvůli němuž jsou prý volby nepřezkoumatelné, nedemokratické a protiústavní.

„Od základní školy se všichni u nás učí, že žijeme v demokratické společnosti, ale na volbách je vidět, že to není pravda,“ prohlásila manažerka Cibulkovy strany Miloslava Jebavá. Stížnost obsahuje řadu dalších výhrad k údajné neústavnosti právní úpravy voleb a jejich podvodnosti. Cibulkova kandidátka dostala ve volbách 0,47 procenta hlasů.

Vstup Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Výhrady jsou většinou obecné

Stížnosti má na starosti speciální volební senát NSS, který je musí projednat a rozhodnout nejpozději za 20 dní po skončení lhůty. „Soudci se ale scházejí už nyní, jednají průběžně. Například odesílají výzvy k doplnění stížností,“ uvedl mluvčí NSS František Emmert. V naposledy doručených stížnostech od voličů se neobjevují ani tak konkrétní výtky, jako spíše obecné výhrady. Voličům se například nelíbí způsob vedení kampaně nebo počítání hlasů. Jeden pisatel tvrdí, že volby zmanipulovaly sdělovací prostředky. Další zase zpochybňuje způsob přepočtu, kvůli kterému se do sněmovny nedostanou některé politické strany, i když třeba v některých krajích překročí pětiprocentní hranici.

Pokud stížnost obsahuje konkrétní výtky, týkají se například doručování voličských průkazů a volebních lístků nebo možnosti volit v nemocnici či věznici. Mezi podáními k Nejvyššímu správnímu soudu jsou po každých volbách i formálně nedokonalé nebo obsahově nejasné stížnosti, které soud většinou nakonec odmítne bez projednání. „K doplnění podání zatím soud vyzval sedm stěžovatelů,“ doplnil Emmert.

Bobošíková si stěžuje na ČT a ČSÚ

Suverenita, která získala ve sněmovních volbách 3,67 procenta hlasů a do dolní komory se nedostala, podala dva podněty. Jeden se týká preferencí, podle nichž Česká televize zvala hosty do předvolebních Otázek Václava Moravce Speciál. Suverenita také kritizuje údajný rozdíl mezi skutečným počtem odevzdaných hlasů v jednom z okrsků a údajem, který se objevil na volebním webu Českého statistického úřadu.

Vydáno pod