Patronem prvního ročníku festivalu Divadelní svět Brno je Václav Havel

Brno - Brno se od dnešního odpoledne na celý týden promění v jedno velké divadlo. Obyvatelé i návštěvníci budou moct potkávat divadelní soubory prakticky na každém kroku, a mohou si tak vybrat každý den hned z několika nabídek na kulturní vyžití. Hned první večer pořadatelé pozvou na Noc kejklířů.

První ročník festivalu Divadelní svět Brno nabídne téměř tři stovky akcí a je největším divadelním festivalem ve střední Evropě. Do Brna se kvůli události sjelo několik desítek zahraničních divadelních spolků a umělců. V minulých třech letech se konaly různé samostatné akce, jako Noc kejklířů či Slavnost masek. Letos ale budou všechny tyto události pod křídly nového festivalu Divadelní svět Brno, který si pro první pilotní ročník zvolil jako vlajkovou osobnost a patrona festivalu bývalého prezidenta České republiky a významného českého dramatika Václava Havla.

Festival dnes brzo odpoledne odstartoval průvod kejklířů, kteří obsadili brněnské ulice a předvádí své kousky, jako je například žonglování nebo chození na chůdách. Oficiální část programu bude zahájena zítra večer na Špilberku, a zúčastní se ho dokonce i sám Václav Havel.

Většina divadelních a jiných akcí se koná přímo v ulicích Brna pod širým nebem. Například hned vedle divadla Reduta je namontované velké pódium. Vzhledem k předpovědi ale počítají pořadatelé i s tzv. mokrou variantou. Divadelníci by se pak přesunuli pod střechu divadel jako je např. Mahenovo divadlo nebo Reduta. Velká část pouličních akcí se stejně koná v různých uzavřených prostorách jako ve stanu, autobusu, maringotce a podobně.

Divadelní festival by měl trvat až do příští soboty, kdy celé kulturní dění zakončí už tradiční Slavnost masek. Karnevalových průvodů se zúčastní všechna městská divadla, do masek a kostýmů se však může převléci jakýkoliv zájemce, kterému s líčením pomohou profesionální maskérky.