„Prevenci proti rakovině jsem splňoval na tisíc procent, a přesto mě dohnala“

Brno - Diagnózu rakoviny sdělili lékaři šedesátiletému Zdeňku Žurmanovi před rokem a půl. Tehdy měl pocit, že se ho toto onemocnění nemůže týkat. Životní styl a stravování by mu leckdo mohl závidět. „Na vyšetření mě doslova dotlačila žena. Dodnes jsem jí za to vděčný,“ upřímně zavzpomínal Zdeněk Žurman.

Verdikt byl jasný – rakovina prostaty. Na rozdíl od většiny mužů ale přišel včas, což zvyšuje naději na úspěch. „Celá léčba mě stála tři měsíce života. Můj život se velmi rychle vrátil do starých kolejí. Osobní život i práce na zahrádce, vše je jako před tím,“ pochlubil se s vděkem Zdeněk Žurman.

Podle lékařů je jednoznačně nejdůležitější přijít včas. Zrádnost nemoci ale tkví v tom, že často neexistují žádné prvotní příznaky. Podle zkušeností lékařů navíc svou roli hraje i mužská ješitnost. „Naprosto kardinální úlohu mají ženy. Právě ony většinou muže na preventivní kontroly dotlačí. Ženy mají totiž úplně jiný přístup ke zdraví,“ zdůraznil přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Dalibor Pacík.

Zdeněk Žurman o své zkušenosti s rakovinou prostaty (zdroj: ČT24)

Rakovina prostaty je druhým nejčetnějším nádorem v mužské populaci a třetí nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění mezi muži v západní Evropě. V České republice je v posledních letech diagnostikováno každoročně 3500 nových karcinomů prostaty a kolem 1350 mužů na něj ročně umírá. Těmito hrozivými čísly lékaři apelují: „Nezanedbávejte pravidelné preventivní prohlídky. První by měla přijít už ve čtyřiceti letech.“ Na to se snaží už dva roky upozornit také občanské sdružení Europa Uomo. Tento projekt je součástí celoevropské ligy proti rakovině prostaty a snaží se zprostředkovat relevantní informace mezi pacienty a jejich blízké.

Vydáno pod