Soud nevydal předběžné opatření kvůli Slovanské epopeji

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl žádost o vydání předběžného opatření, o které požádali zástupci Muchovy nadace a rodiny. Informovala o tom Simona Krištofková z Muchovy nadace. Rodina malíře Alfonse Muchy tímto opatřením chtěla zabránit stěhování jeho Slovanské epopeje do pražského Veletržního paláce, které letos v létě plánuje hlavní město. Rodina teď bude konzultovat další postup s právníky. Problematikou Slovanské epopeje se zabývá i pořad Reportéři ČT ze 14. června 2010, který nalezenete v tomto článku.

„Rozhodnutí soudu je smutné a osudu Slovanské epopeje rozhodně neprospěje. Právní cesta nápravy neuspokojivého stavu (…) zamítnutím návrhu na nařízení předběžného opatření rozhodně nekončí. Naším úsilím zůstává trvalé řešení umístění Slovanské epopeje na důstojném místě v Praze,“ uvedl John Mucha, vnuk malíře Alfonse Muchy.

Praha chce obrazy ze současné expozice na zámku v Moravském Krumlově přestěhovat během léta, důvodem je údajně špatný stav zámku. Otevření expozice ve Veletržním paláci, ve kterém sídlí Národní galerie v Praze, se chystá na konec září.

Boj o Muchovu Slovanskou epopej (zdroj: ČT24)

Muchově rodině se nelíbí, že jde pouze o dočasné řešení, a požadují trvalé umístění v nově vystavené galerii tak, jak si to autor epopeje přál. Alfons Mucha věnoval Praze obrazy s tím, že město pro ně vystaví novou galerii. Na tomto požadavku dlouhodobě trvá malířův vnuk John Mucha, který je zároveň prezident Muchovy nadace. Nový pavilon by rád viděl na Letné.

Cyklus 20 rozměrných pláten, který zobrazuje náměty ze slovanské historie, je na moravskokrumlovském zámku více než 45 let. Praha smlouvu o zápůjčce už několikrát prodloužila.

Vydáno pod