Hasiči pokračují v odstraňování škod způsobených sobotní bouřkou

Jižní Morava - Hasiči na jižní Moravě nadále odstraňují následky sobotní vichřice a následných lokálních dešťů. Čerpá se voda ze zaplavených objektů i lagun a odstraňují se spadané stromy, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Spadané stromy poškodily železniční trať mezi Adamovem a Blanskem, kde dnes některé vlaky musely nahradit autobusy.

Asi nejvíce práce se spadlými stromy mají hasiči v chatové oblasti u rybníku Olšovec v Jedovnicích na Blanensku. Vichřice tam vyvrátila stovky stromů. Kmeny zablokovaly všechny cesty i přístupy k chatám. V neděli byly komunikace vyčištěny od stromů, aby majitelé chat mohli odcestovat domů. Práce ale pokračují, protože spadaných stromů je mnoho.

Čerpadla musela zasahovat i v Brně-Lužánkách, kde jsou pod vodou tamní tenisové kurty. Podobná situace byla na brněnském výstavišti, kde voda pronikla do několika objektů a musela se čerpat.

V Boskovicích opravovali hasiči s pomocí jeřábu poškozenou střechu muzea. Problémy mají také pracovníci brněnského Pavilonu Anthropos. Voda tam pronikla do suterénu, kde se koná výstava historických fotografií jeskynního badatele a archeologa Karla Absolona (1877 až 1960). „Snímky jsou naštěstí neporušeny. Narušeny jsou panely, na nichž jsou umístěny. Bude nutné prostor vyklidit, vyčistit a nechat vyschnout. Výstava bude na několik dní uzavřena,“ řekl vedoucí expozice Petr Kostrhun.

Mezi Blanskem a Brnem nejezdí osobní vlaky

Silný vítr a padající stromy poškodily i trakční vedení na železnici mezi Adamovem a Blanskem na koridoru z Brna do Svitav. Vozy dálkové dopravy tudy proto projíždějí taženy motorovými lokomotivami jen po jedné koleji. Spoje tak nabírají až dvacetiminutové zpoždění. Osobní vlaky v tomto úseku nejezdí vůbec, nahradily je autobusy.

Zákaz vstupu do lesa?

Sobotní vichřice způsobila kalamitu také v Masarykově lese, který se rozkládá na 10 tisících hektarech na sever od Brna. Jeho centrální část tvoří Chráněná krajinná oblast (CHKO) Moravský kras. Lesníci žádají, aby byl vydán zákaz vstupu do lesa, a to kvůli stovkám zčásti vyvrácených stromů, které bude nyní nutné opatrně vykácet.

Po vichřici bude podle hrubých odhadů nutné zpracovat stovky spadaných a zčásti vyvrácených stromů představujících celkem přibližně 30 tisíc metrů krychlových dřeva. Je to asi půlroční produkce školního lesního podniku, jež v lese hospodaří.

„Za posledních 30 let jsme nic takového neměli. Dřevo je nutné zpracovat co nejrychleji. Doufáme, že to stihneme do tří měsíců,“ uvedl zástupce ředitele Školního lesního podniku Mendelovy univerzity ve Křtinách Pavel Mauer. Aby šla práce co nejrychleji, bude si muset podnik najmout několik těžařských firem.

Odklízení škod, které napáchala vichřice
Zdroj: ČT Brno