Pěstitelé meruněk hlásí nejhorší sezónu za posledních 10 let

Jižní Morava - Na rozdíl od vinařů už mají ovocnáři o letošní úrodě jasno. A nejsou to dobré zprávy. Nedostatkovým zbožím budou letos hlavně meruňky. Kvůli dešti a zimě, které nahrály houbovému onemocnění, tzv. moniliovému úžehu, čekají letos pěstitelé ovoce nejhorší propad v produkci meruněk za posledních 10 let.

Letošní počasí nejdrtivěji dopadlo na jejich největšího pěstitele v České republice i ve střední Evropě, společnost Patria Kobylí na Břeclavsku. Stromy v sadech zabírající 250 hektarů půdy jsou téměř bez meruněk.

Ředitel společnosti Josef Čačík potvrdil, že letos očekává jen asi 5 % z obvyklé produkce. Vedení společnosti se ale jinak rozhodlo o zoufalé situaci mlčet.

Roman Loskot, vedoucí úseku sadů, Zemos, a.s. (zdroj: ČT24)

Vysvětlení Patria Kobylí na webových stránkách

„Vydatné deště a nižší denní teploty byly hlavní příčinou masivního napadení ovocných stromů moniliovým úžehem. Nepřetržité čtyřdenní srážky nedovolily provedení chemické ochrany v květu a došlo ke zkáze více než 90 % úrody ovoce.“  

Průměrně přitom v Kobylí každou sezónu sklidí kolem 1 a půl milionu kilogramů meruněk. Co bude znamenat tak obrovský propad pro jedničku na trhu s tímto ovocem prý vedení společnosti zatím řeší. Ředitel Josef Čačík katastrofické scénáře odmítá. Téměř jisté ale je, že se situace dotkne zaměstnanců nebo přinejmenším desítek brigádníků z okolních obcí a ze Slovenska. 

„To se dotkne každého tady v okolí, třeba moje vnoučata si budou muset bohužel najít jinou brigádu!“ krčí nešťastně rameny důchodkyně z Kobylí. 

Propad na pouhých 20 až 30 % očekávané úrody hlásí i druhý největší producent meruněk u nás, firma Zemos z Velkých Němčic. „My pěstujeme hlavně velkopavlovickou odrůdu, u které se střídají silné a slabé sezóny. Letos stromy moc nekvetly a těch pár květů bylo navíc postiženo špatným počasím a moniliovým úžehem,“ říká vedoucí sadů Roman Loskot.

Déšť a zima nahrávající houbové chorobě se podle Ovocnářské unie Moravy a Slezska letos postaraly o úrodu i ve většině dalších sadů na jižní Moravě.

„Letos je to špatné se všemi druhy ovoce, ale u meruněk můžeme říct, že to bude nejhorší sezóna za posledních 10 let. Podle aktuálních zpráv od pěstitelů by se letos mělo sklidit kolem 1 tisíce tun meruněk. Jenom pro srovnání loni to bylo 4 a půl tisíce tun,“ dodává Jiřina Homolová, tajemnice Ovocnářská unie Moravy a Slezska.

České meruňky tedy budou letos nedostatkové zboží. Podle ovocnářů díru na trhu zřejmě zaplní méně kvalitní zahraniční ovoce.