Brněnský hotel Avion nezískal peníze na opravu, majitel žádá znovu o evropskou dotaci

Brno - Funkcionalistický skvost architekta Bohuslava Fuchse z roku 1928 už se měl touto dobou začít opravovat. Majitel hotelu Stanislav Berousek v únoru kvůli chystané rekonstrukci zavřel hotelové pokoje i restauraci. Peníze z Regionálního operačního programu ale nepřitekly. Na opravu hotelu v letošní výzvě nezbylo, při hodnocení projektu Avionu dotace utekla o půl bodu.

„Museli jsme zohlednit, jaké ekonomické dopady přinese jeho provoz. A z tohoto pohledu zkrátka Avion není tolik potřebný, protože v Brně je hotelů i restaurací dostatek,“ vysvětlil Jan Karásek z Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod, která má přidělování dotací na starosti.

Stanislav Berousek tvrdí, že komise zohlednila význam památky: „Hodnotitelé přihlíželi k jiným kritériím jako kapacita hotelových lůžek a nabídka stravování v centru Brna.“ Oprava unikátní stavby by podle něj přilákala do Brna víc turistů se zájmem o architekturu.

Stanislav Berousek o rekonstrukci hotelu (zdroj: ČT24)

Nepomohlo ani slavné jméno Evy Jiřičné. Světově uznávaná architektka je autorkou projektu rekonstrukce i zárukou citlivých úprav, aby hotel neztratil původní prvorepublikový půvab a zároveň mohl žít novým životem. „Je to samozřejmě škoda, protože už se mohlo začít. Na druhou stranu lépe počkat, než  za málo peněz opravovat po částech a neúplně. Ten hotel si zaslouží seriózní přístup a věřím, že se dočká pořádné opravy,“ řekla v telefonickém rozhovoru ČT Eva Jiřičná.

Stanislav Berousek, který Avion koupil v roce 2005, žádal o zhruba 45 milionů. Za ty má nejužší hotel ve střední Evropě získat novou tvář fasáda i interiér. V přízemí má vzniknout samoobslužná restaurace v duchu původního bufetu, první patro znovu ožije kavárenským ruchem a také v nejvyšším patře vyroste nová kavárna s vyhlídkou na město. Ponese jméno Eva jako pocta architektce.

  • Vizualizace interiéru hotelu Avion autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1736/173582.jpg
  • Vizualizace interiéru hotelu Avion autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1736/173586.jpg