Inspekce hodnotila obchodní řetězce, nejlépe dopadly Ahold, Lidl a Makro

Brno – Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) celý rok hodnotily devět největších obchodních řetězců v České republice. Nejlépe dopadly řetězce Ahold, Lidl a Makro, ale i u ostatních hodnocených je patrný posun k lepšímu. Druhé místo obsadily Billa a Penny Market, nejmenší zlepšení ve srovnání s ostatními předvedly Globus, Kaufland, Spar a Tesco.

„Inspekce kontrolovala dodržování těch předpisů, které smí ze zákona a které jsou zároveň důležité z pohledu spotřebitele,“ uvedl Jindřich Pokora ze SZPI. Mezi tato kritéria spadala kontrola prošlých potravin, bezpečnost potravin z hlediska případného výskytu kontaminantů nebo kvalita ovoce a zeleniny. Inspekce stanovila celkem devět skupin kritérií, kterým přiřadila různou váhu.

Inspekce od loňského 1. května 2009 do konce letošního dubna provedla v různých pobočkách devíti největších řetězců skoro čtyři tisíce kontrol. „Hodnocení jsme jim průběžně posílali i s informacemi, v jakých oblastech mají největší mezery. Všechny řetězce to motivovalo ke změnám,“ upřesnil Pokora. Změny mezi jednotlivými obchody se tak postupem roku zmenšovaly.

Zástupcům firem inspekce vysvětlila podmínky hodnocení i s tím, že s výsledky kontrol bude seznámena také veřejnost. „Důležitým motivem bylo také informovat spotřebitele o tom, ve kterých obchodech dostanou nejkvalitnější suroviny a kde jsou nejlépe dodržovány stávající předpisy,“ dodal ředitel SZPI Martin Klanica.

Inspekce vytvořila společně s Fakultou matematiky Vysokého učení technického v Brně statistickou metodu, které přepočítává výsledky kontrol s ohledem na celkový počet provozoven daného řetězce a množství kontrol. „Výsledky nelze brát jako absolutní, inspekce hodnotila řetězce z pohledu toho, co smí kontrolovat,“ upozornil Klanica. V kompetenci SZPI totiž není hodnotit rozsah nabízeného zboží, délku čekání u pokladen nebo dostupnost personálu.

Vydáno pod