ODS v jihomoravské koalici skončila, ČSSD začíná vyjednávat s KDU - ČSL

Brno - Krajská koalice na jižní Moravě dnes skončila, radní za ODS odevzdali na jednání rady kraje rezignační dopisy. Radním za ODS se nelíbilo, že hejtman Michal Hašek (ČSSD), který uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny, zůstává i nadále hejtmanem. „Hašek si musí do 15 dnů vybrat, kterou funkci upřednostní,“ řekl 2. června šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

ODS vyvolala tzv. smírčí řízení, které mělo koaliční spor vyřešit, ČSSD na to ale nereagovala a do komise nejmenovala žádné ze svých zástupců. 

Hašek výzvy ODS, ať se funkce hejtmana po úspěchu ve sněmovních volbách vzdá, označil za vměšování do vnitřních záležitostí ČSSD. ODS to ale odmítla. „Obsazení pozice hejtmana je věcí koaliční smlouvy a je v zájmu obyvatel Jihomoravského kraje, aby měla hejtmana na plný úvazek,“ uvedl Kadrnka.

ČSSD pak na dalším jednání rady projednala a schválila body programu bez přítomnosti radních za ODS, kteří se po dobu smírčího řízení jednání rady neúčastnili. Dnes, přesně po 15 dnech, tedy ODS koalici definitivně opouští.

Rada tak má teď pouze 7 členů, těm ale přibylo kompetencí, rozdělili si totiž oblasti, které měli na starosti čtyři odstpující radní z ODS.

Nová koalice s lidovci?

ODS by v koalici s ČSSD mohli nahradit lidovci, kteří mají dokonce více zastupitelů než ODS, koalice by tak měla silnější mandát. KDU-ČSL si stanovila podmínky, za jakých by do nové koalice vstoupila, jednou z bylo ukončení proplácení zdravotnických poplatků v krajských zařízeních. K tomu přistoupil kraj odpoledne.

Vzápětí začali zástupci obou stran vyjednávat o nové koalici. Vyjednávači obou stran se shodli na vzniku expertních týmů k programovým záležitostem, které v příštích dnech připraví návrhy na priority krajské koalice ČSSD a KDU-ČSL například v oblastech školství, dopravy, sociálních věcí a zdravotnictví či životního prostředí, venkova a regionálního rozvoje.

Hlavními vyjednávači o nové koalici jsou Michal Hašek a Stanislav Juránek, kteří budou koordinovat práci expertních skupin i politických vyjednávacích týmů. „Za ČSSD očekávám do dvou týdnů diskusi a předběžnou dohodu o celkovém programovém rámci a uspořádání budoucí koalice,“ věří v brzkou dohodu hejtman Hašek.