Výstava SolArs zve do brněnských parků

Brno - Multimediální objekty, sochy, interaktivní instalace a performance  jsou k vidění v několika brněnských parcích. Studenti Multimediálního  ateliéru Fakulty výtvarného umění VUT v Brně představili svá díla, která  ožívají díky alternativním zdrojům elektrické energie.

„Je to výstava technických řešení pro sochy a objekty multimediálního charakteru umístěné ve veřejném prostoru,“ řekl kurátor výstavy RichardFajnor. „Původním záměrem projektu bylo pořídit pro školu alternativní zdroje elektrické energie, které by umožnily vytvářet prezentace nezávislé na pevné elektrické síti,“ dodal.

V parku za Doměm umění jsou umístěny tři ze čtyř instalací tohoto projektu. Lukáš Hájek a Zdeněk Porcal tam vybudovali umělé zábradlí, v jehož patce je zabudován mikropočítač napájený solárním panelem. Kdokoli tedy může k tomuto zábradlí přijít se svým USB diskem a zkopírovat si obsah z mikropočítače.

Rozhovor s kurátorem výstavy Richardem Fajnorem (zdroj: ČT24)

Dalším dílem je interaktivné zvuková instalace Václava Pelouška nazvaná Křehké vazby. „Je to zvuková instalace, která je poháněná solární energií. Je složená ze solárního panelu, akumulátoru a zesilovače, který udržuje vazby při chodu. Tím, jak vítr vazbami pohybuje, vydávají různé tóny. Je to velmi organický mechanismus,“ popsal autor svoje dílo.

Další instalaci můžete potkat v pisáreckém parku asi 800 metrů za Anthroposem směrem po proudu řeky u malého potůčku. Tam Jiří Suchánek nainstaloval dřevěnou lávku. „Lávka se pod tíhou procházejícího člověka prohýbá a vydává různé tóny. Ty se odvíjí od toho, jak moc se dřevo prohne,“ vysvětlil Suchánek. Každý kolemjdoucí si tak může zahrát vlastní melodii v rámci harmonické stupnice C moll.

Jeden objekt tohoto unikátního projektu, který prostor města zpestřuje letos poprvé, už ale stačili nenechavci ukradnout. „Bohužel jednu noc došlo k totálnímu rozebrání objektu a jeho zmizení. Je to taková kuriozní záležitost, ale v Brně ne ojedinělá,“ uvedl kurátor výstavy Richard Fajnor.

Už loni v říjnu vandalové zničili dvě koule a poničili několik exponátů z výstavy vítězných prací mezinárodní designerské soutěže INDEX AWARD. Brno si tak utržilo mezinárodní ostudu.

Ne všechna umělecká díla vandaly a nenechavce lákají. Například na projekt sochy ve městě si už Brňané zvykli. A umělci doufají, že přijmou i mutimediální instalace. „Je to jeden z důvodů proč to děláme. Aby si lidé zvykli na to, že  veřejný prostor se dá používat i jiným způsobem,“ dodal kurátor výstavy.