Lidé mají stále problémy se spodní vodou

Jižní Morava - Spodní voda bude po nedávných záplavách trápit jižní Moravu ještě alespoň tři měsíce. Lidé tak stále musí odčerpávat vodu ze sklepů. Obávají se navíc dalších dešťů, které by situaci mohly ještě zhoršit.

Slavkov u Brna patřil při letošní velké vodě mezi nejvíce zkoušená místa. Ani dva týdny po nejhorších vlnách přívalových dešťů si ale místní neoddechli. Ve sklepech mnoha domů stále zůstává spodní voda. Budovy města nevyjímaje. „Vodu máme ve sklepích dvou budov úřadu. Pořád ji musíme čerpat a odvádět do kanalizace,“ řekl vedoucí slavkovského Odboru investic a rozvoje Petr Lokaj.

Spodní voda už několik týdnů trápí například i vinaře v Moravské Nové Vsi. Těm totiž prosakuje přímo do vinných sklípků. Neustále tak mají v pohotovosti čerpadla, aby zabránili úplnému zatopení svých vinných království. “Voda nám způsobuje komplikace zejména při práci, takže nemůžeme lahvovat, stáčet víno, plnit, zátkovat. Prakticky žádné úkony ve sklepě nejsou možné,“ vysvětlil vinař Martin Zugárek.

Spodní voda se v půdě shromáždila v abnormálním množství. Její hladina dosahuje v moravských krajích zhruba metr nad dlouhodobý průměr pro toto období. „Nejvíce stoupla hladina podzemní vody v okolí řeky Moravy kolem Kroměříže, dále po toku podzemní voda trochu klesala, ale jsou tam vzestupy až kolem dvou metrů,“ uvedla hydroložka Eva Koukalová.

Prognózy na zlepšení zatím nejsou příliš příznivé, klesání bude trvat měsíce. Po povodních v roce 1997 se v některých oblastech vrátila spodní voda na běžnou úroveň dokonce až po dvou letech.

Vydáno pod