Říčany u Brna zůstanou do komunálních voleb bez starosty

Říčany u Brna - Ani napodruhé se zastupitelům Říčan u Brna nepodařilo zvolit nové vedení obce. V jejím čele tak až do komunálních voleb zůstane pověřený zastupitel Stanislav Studený (KDU-ČSL). O novém starostovi nebo starostce se mělo rozhodnoutž na konci minuléhoé týdne, ani jeden z navrhovaných kandidátů ale nezískal potřebný počet hlasů. Opakovala se tak situace ze začátku května, kdy se představitelé Říčan pokoušeli vyřešit patovou situaci poprvé.

Říčany u Brna se bez vedení ocitly letos v dubnu, šest měsíců před volbami. Na svou funkci totiž nečekaně rezignovala dosavadní starostka Jitka Mičánková (ODS) i místostarosta Václav Gazárek (ODS). Zaskočení zastupitelé proto pověřili vedením obce člena opozice, Stanislava Studeného.

Dnes už bývalá starostka ani místostarosta nechtěli svoje jednání komentovat. Jitka Mičánková ale v písemném prohlášení pro zastupitelstvo uvedla jako hlavní důvod vleklý spor s politickými kolegy o výši nájmu jednoho z obecních bytů v domě v ulici Za Horou.

Reportáž Anety Hronové z 11.5.2010 (zdroj: ČT24)

Podle opozice šlo ale jen o zástupný problém. Bývalá starostka neměla dlouhodobě dostatečnou podporu u zastupitelů. Podle Studeného se už delší dobu snažila prosazovat rozhodnutí, která se většině zastupitelů nelíbila. Týkalo se to například zvýšení cen vodného nebo rozšíření mateřské školy za šestnáct a půl milionu korun.

„Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že její podpora v posledních měsících slábla a že měla někdy problém získat potřebných sedm hlasů pro odhlasování určitých věcí,“ doplnil Studený.

Zastupitel pověřený vedením obce zůstane v jejím čele až do podzimních komunálních voleb. Studený ale je z dalšího patového výsledku jednání říčanského zastupitelstva zklamaný. Sám se ze svého zaměstnání do úřadu naplno uvolnit nemůže. „Vzhledem k tomu, že se kolegové neumí dohodnout, rozhodl jsem se nakonec částečně uvolnit z práce a do voleb to nějak dotáhnout, protože jsou tady projekty za miliony korun, ve kterých je třeba pokračovat jako plánovaná oprava komunikací v Dědině a v Koutě,“ řekl Studený.

„Já jsem ráda, že to takto dopadlo, podle mě je kolega Studený schopný člověk a věřím, že dokáže i za těchto podmínek řešit problémy obce a postarat se řádně o její záležitosti až do voleb,“ reagovala dnes na výsledek posledního zastupitelstva jeho členka Ilona Mazourová (nez.).