Další jednání v kauze Kvapil-Novotný bylo o svědcích obhajoby a nahrávkách

Brno - Výslechem svědků v dopoledních hodinách a pouštěním zvykových nahrávek odpoledne dnes pokračoval soud s bývalým starostou Brna-Žabovřesk a a bývalým tajemníkem radnice Brna-střed. Oba (dříve ODS) jsou obviněni z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžaloby chtěli milionový úplatek za to, že získají soukromé firmě povolení pro výstavbu takzvaného Sonocentra v Žabovřeskách, za což jim hrozí až 12 let vězení. Soud byl odročen na 27. července.

Svědci obhajoby měli při dnešním jednání dokázat, že exstarosta Aleš Kvapil nikdy žádný úplatek nechtěl vzít a že jediná schůzka s mužem, který pořídil nahrávky, byla o současných a někdejších poměrech na radnici. „Starosta chtěl vědět, kdo na radnici bere úplatky a odhalit korupci,“ prohlásil obhájce Kvapila Milan Staněk.

Jako první vypovídala Mária Ťápalová z žabovřeského stavebního úřadu, podle níž byla veškerá dokumentace k Sonocentru v pořádku. Náš úřad vydal územní rozhodnutí, teď je volná cesta k vydání stavebního povolení, o které ale zatím nikdo nepožádal. Žádný tlak jsem v tomto ohledu na sebe necítila," uvedla u soudu svědkyně Ťápalová. Jediné, co zbrzdilo celé řízení, byl požadavek starosty Kvapila o vypracování takzvanné dopravní studie, která však podle Ťápalové neměla na územní rozhodnutí žádný vliv.

Protiřečí si však s vedoucím stavebního úřadu Václavem Havlíkem, který dnes u soudu tvrdil, že studie dopravní situace byla pro územní řízení takzvaného Sonocentra velmi důležitá.

Další svědek Petr Zoufalý, který se zná se Štoplem i s Novotným, podle svých slov oba muže zkontaktoval. „Poradil jsem Štoplovi, že pokud bude mít nějaké problémy s dopravou u Sonocentra, zkontaktuji ho s panem Novotným, který má poradenskou firmu, jež tyto problémy řeší,“ vysvětlil Zoufalý. Nikdy o penězích nebo úplatcích nic neslyšel a se Štoplem nemluvil.

Nakonec mluvili Novotného spolupracovníci, kteří nezapomněli zdůraznit jeho odborné kvality a vysvětlit, v čem spočívala jeho konzultanstká a poradenská činnost.

Milan Bezděk (ODS), žabovřeský radní:

„Od samého začátku se nám projekt Sonocentra líbil. I samotnému starostovi. Nevím, kdo by jej měl brzdit.“

A také žabovřeský zastupitel Milan Bezděk (ODS), podle kterého měl projekt Sonocentrum „zelenou“ od samého počátku. „Líbil se nám i samotnému starostovi, vůbec nechápu, proč by jej měl někdo brzdit,“ dodal Bezděk.

Obviněnému Novotnému mělo pomoci i svědectví jeho spolupracovníků, jeden z nich Filip Mátl, za něj zaplatil dvoumilionovou kauci, kterou od Novotného požadoval soud.

Mária Ťápalová - stavební úřad Brno-Žabovřesky:

„Dopravní studie, kterou si vyžádal pan starosta, by nijak neovlivnila vydání územního rozhodnutí. To jsme vydali bez problémů na konci roku. Nikdo na mě netlačil, abych to zbrzdila.“

Mátl společně s dalším mužem Davidem Täuberem z firmy Goodwill měli v podstatě říci, jak to při spolupráci s panem Novotným chodí. „Máme s ním uzavřenou mandatní smlouvu, na základě které pro ně dělá Novotného firma inženýrské služby. Jinými slovy to samé, co Novotný podle svých slov dělal pro Štopla a za co si vzal bez faktury “milionovou odměnu".

Odpoledne se poslouchaly nahrávky a komentáře obviněných

Odpolední jednání bylo věnováno detailnímu prostudování čtyř záznamů, kvůli nimž skončil Novotný a Kvapil ve vazbě. První z nich byl z 20. ledna, kdy se v administrativním centru Platinium sešel Štopl s Novotným. Štopl v něm před videokamerou upřesňuje důvody, proč a za co má vlastně platit. „Prý platíme za to, že nám nikdo neškodí. Kvůli tomu budu muset za společníky do Prahy,“ říká v ukázce.

Aleš Kvapil k jednání, na kterém se hovořilo o penězích

„Novotný a Štopl si ke mně přišli povyprávět a já jim u toho svítil.“

Druhý, už pouze zvukový záznam, byl pořízen na společné schůzce 27. ledna, u kterého byl už i Kvapil. Ten sám podle svého komentáře „pouze“ bedlivě sledoval, co pánové říkají, aby se dozvěděl o tom, zda někdo na radnici bere úplatky. „Čekal jsem, že se dozvím, zda někdo vzal úplatky při stavbě Platinia a když se začalo mluvit o dvou milionech, myslel jsem si že je to k tomu. A proč jsem se na to hned nezeptal, myslel jsem, že to udělám později, ale k tomu už nedošlo. Dnes to vidím tak, že si pánové ke mě přišli povyprávět a já jim u toho svítil,“ uvedl po jedné z ukázek záznamu a na otázku soudce na vysvětlenou Kvapil.

Otázky soudce, státního zástupce i obhájců probíhaly po celé odpoledne, celkem tři hodiny. Každý detail záznamu chtěli znovu a znovu vysvětlit. Novotný připustil, že si neměl brát „odměnu“ za svoji práci v hotovosti, ale to je celé. 

Nakonec v průběhu líčení dokonce podal Kárim Titz trestní oznámení na Jiřího Štopla za vynášení informací z průběhu vyšetřování. A důvod? Vyzradil novinářům jména vyšetřovaných.

 Zda-li však přijme vysvětlení svědků soudce Miloš Ždárský ve prospěch obžalovaných, není vůbec jasné. Chce si podle svých slov nechat čas na rozmyšlenou i pro případný rozsudek. Proto jednání odročil na 27. července.

Obžalovaní stále tvrdí, že jsou nevinní

Při minulém jednání vypovídali oba obvinění. Jako první začal před soudem vypovídat bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný. Soudu vysvětlil, jaká byla jeho role v celém případu.

Všechna obvinění odmítl, i když připustil, že se Štoplem o úplatcích jednal. Měly to být úplatky, které přijal někdo z radnice již dříve při stavbě takzvaného administrativního centra Platinium, které vyrostlo v předchozích letech v těsném sousedství budoucího Sonocentra. „Chtěl jsem se od Štopla při schůzkách dozvědět, kdo korupci na žabovřeské radnici připustil,“ uvedl Novotný před soudem.

Velmi podobně hovořil také Aleš Kvapil, bývalý starosta Žabovřesk, který připustil, že schůzky se Štoplem byly pouze informativní.

Nakonec u soudu vypovídal sám Jiří Štopl, korunní svědek obžaloby, který na celý případ upozornil a pořídil nahrávky jednání s Novotným i Kvapilem.