Babylonfest bude letos světový. Stěhuje se však ze Špilberku na Riviéru

Brno – Chytlavými rytmy etno a world music ožije poslední červnový víkend brněnská Riviéra. Ačkoliv původně se měl třetí ročník Babylonfestu rozeznít v prostorách Špilberku, kvůli sesuvu části jeho zdi se hudební festival musel na poslední chvíli přesunout na koupaliště v Pisárkách. Pořadatelé i přesto slibují jedinečnou podívanou.

Hudba z celého světa znějící ve výšinách hradu Špilberk nad Brnem. Tak nějak si organizátoři představovali třetí ročník multikulturního hudebního festivalu Babylonfest, který bude letos příznivce etno a world muziky bavit 25. a 26. června. Zřícení části zdi pevnosti koncem minulého týdne nepřineslo pouze starosti s opravami a zajištěním zbytku hradeb, ale zkomplikovalo také přípravu blížícího se festivalu.

Předchozí dva ročníky Babylonfestu se konaly na Moravském náměstí, jehož okolí je v současnosti rozestavěné. „Mnohem podstatnější ale je, že jsme se letos rozhodli festival zpoplatnit. Tudíž jsme hledali prostory, které by se daly uzavřít,“ vysvětlila důvody plánovaného přesunu na Špilberk mluvčí Jana Fantová. „Když je něco zadarmo, lidé si myslí, že to asi nebude až tak zajímavé. Festival za dva roky prošel výrazným posunem, proto jej chceme profilovat jako opravdu kvalitní. Vstupné je pouze symbolické, rozhodně na něm nechceme vydělat,“ uvedla.

Roman Truksa, ředitel festivalu, o programu Babylonfestu (zdroj: ČT24)

Nutný přesun festivalu do komerčních prostor znamená pro Brněnské kulturní centrum (BKC), jež je hlavním pořadatem akce, výdaje navíc. „Na výši vstupného to ale nebude mít žádný dopad. Ceny zůstanou stejné,“ slíbila Fantová.

Na rozdíl od prvních dvou ročníků, kdy se na festivalu představili domácí kapely, v nichž účinkovali i exotičtí umělci, se návštěvníci letos mohou těšit také na zajímavé zahraniční hosty. Pravým jamajským reggae rozproudí krev v žilách Elijah Prophet za doprovodu rakouské kapely House of Riddim. Energickou atmosféru karnevalu v Rio de Janeiru přiveze do Brna brazilská kapela Batukatum.

Velkým překvapením bude pro mnohé skupina Luk z ukrajinského Charkova, partnerského města Brna, která se svým elektronickým stylem mezi ostatními interprety Babylonfestu poněkud vyjímá. „Tato skupina se sice věnuje převážně triphopu, ale poslechl jsem si je a líbilo se mi to. Jejich hudba je pro nás každopádně něčím jiná a myslím si, že se nemusíme omezovat jen na etno styl,“ sdělil ředitel festivalu Roman Truksa.

Akce se na Riviéře uskuteční za každého počasí. „Areál koupaliště má tu výhodu, že pokud by začalo pršet, návštěvníci se mají kde ukrýt. Suchou variantu ale nemáme,“ dodala Fantová.

Program festivalu Babylonfest

25. 6.  pátek
 
15.30–16.30   En.Dru – Umělec, vlastním jménem Ondřej Havlík, je jediným beatboxerem svého druhu v Česku. Pouze pusou a hlasem dokáže imitovat nejrůznější hudební styly od hip hopu až po etno.
17.00–18.00   Before Breakfast – Kapela zkušených muzikantů české world music scény nabízí moderní pojetí tradiční irské hudby.
18.30–19.30   U-cee & King Kalabash & Riddimshot – Charismatický zpěvák U-cee z německého Regensburgu je mistrem reggae a dancehallu. Pražská afro kapela Riddimshot se představí společně se zpěvákem Kingem Kalabashem z Martiniku, jehož tvorba vychází z karibské ostrovní kultury.
20.00–21.00   Santy Y Su Marabu – Kubánskou hudební skupinu vede talentovaný hudebník Santiago F. Jimenez Smith. Pětici rodilých Kubánců doplňuje brazilský perkusista a česká dechová sekce trubka/trombón.
 
26. 6.  sobota
 
15.30–16.30   Paul Casey – nakonec nepřijede, náhrada je podle pořadatelů zajištěna
17.00–18.00   Batukatum – Brazilská kapela Batukatum přináší autentickou energii karnevalu z Ria de Janeira, zaujme velkou bubenickou show.
18.30–19.30   Luk – Skupina Luk z ukrajinského Charkova možná mnohé překvapí. Jejich eklektický zvuk je na pomezí rocku, acid jazzu, elektroniky a trip hopu.
20.00–21.00   Elijah Prophet – Úchvatný hlas Jamajčana Elijaha Propheta se spojí se špičkovou hudební interpretací klasických riddimů v podání rakouské kapely House of Riddim.