Hašek jede zítra složit poslanecký slib, jestli si ponechá všechny funkce, oznámí příští týden

Brno - Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) jede zítra pro jistotu složit poslanecký slib. Není totiž stále rozhodnutý, jestli bude jen hejtmanem a nebo i poslancem. Z rozhovorů, které zatím rozdal, spíše vyplývá, že zvládne obě funkce. Stanislav Juránek (KDU-ČSL), jehož stranu chce mít na jihu Moravy za jediného koaličního partnera však jasně říká: do personální politiky jim sice mluvit nebudeme, ale chceme jasně vědět, kdo bude mít za tento stav odpovědnost.

Zítra jedná Juránek a jeho oficiální vyjednávací tým s týmem ODS a ČSSD si nechává na závěr týdne. „Zítra odpoledne bychom mohli mít jasno, jaká bude budoucnost a pozice občanských demokratů,“ prohlásil Juránek.

Jak budou probíhat jednání se sociálními demokraty Juránek zatím neví. Ví, že Hašek stále koketuje s tím, že bude i poslancem. „Je to jeho rozhodnutí. Já ale budu chtít vědět, kdo bude mít za co odpovědnost, jinak do koalice se sociálními demokraty nepůjdeme,“ prohlásil Juránek.

„Slíbil jsem, že do konce června oznámím své rozhodnutí, takže příští týden se rozhodnu. Definitivně to oznámím na speciální tiskové konferenci,“ oznámil dnes Hašek. Podle jeho slov pro deník Právo a časopis Týden je totiž pro něj jako hejtmana výhodné udržet si bližší kontakt s vládou, a to mu poslanecký post umožní.

Hašek zároveň znovu vyvrátil možnost nové krajské koalice s ODS. Ta se rozpadla před dvěma týdny, kdy občanští demokraté vypověděli koaliční smlouvu. ČSSD teď začala intenzivně vyjednávat s lidovci. „Do poloviny tohoto týdne budou zasedat jednotlivé expertní skupiny a řešit otázky našich programů,“ popsal Hašek. „ODS chtěla být v opozici, tak jí to umožníme,“ dodal na adresu bývalých koaličních partnerů.

Vydáno pod