Policejní spisy ležely u zastávky tramvaje. Zřejmě vyhozené

Brno, Blansko - Desítky policejních spisů s citlivými osobními údaji objevili včera náhodní kolemjdoucí u tramvajové zastávky v Brně. Pochází z třináct let zrušeného obvodního oddělení v Adamově a podle policie měly být už dávno skartovány. Případ bude proto zřejmě řešit i Úřad pro ochranu osobních údajů.

Jízda pod vlivem alkoholu, sousedské spory, opilecké šarvátky nebo domácí násilí. Informace o přestupcích z roku 1994 obsahovala nalezené složka. Vše včetně jmen, adres a rodných čísel poškozených i pachatelů. Šanon s více než čtyřiceti policejními spisy našli kolemjdoucí u zastávky Stará osada. „Spis byl položený na odpadkovém koši, když jsme čekali na tramvaj, tak protože jsme byli zvědaví, otevřeli jsme ho, podívali jsme se, zjistili jsme že jsou tam razítka Policie České republiky a nějaké dokumenty,“ řekla nálezkyně, která nechtěla zveřejnit své jméno.

Všechny spisy obsahovaly případy, které řešilo už zrušené policejní oddělení v Adamově. Jeho agendu převzala Policie v Blansku. Tam dnes štáb České televize neobvyklý nález také odevzdal. „Tyto dokumenty měly být už před deseti lety, to znamená v roce 2000 skartovány. Zasedla tehdy skartační komise, dokumenty byly předány ke skartování skartační firmě. Jak se dostaly v současné době na veřejnost to budeme zjišťovat v dalším šetření,“ uvedla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Pokud se podaří zjistit, kdo je odpovědný za to, že se přestupkové spisy s citlivými osobními údaji objevily po letech uprostřed Brna, případem se bude zřejmě zabývat i Úřad pro ochranu osobních údajů. „Mohlo by jít o neoprávněné nakládání s osobními údaji. Pokud je tam konkrétní pachatel mohl by být stíhán podle trestního zákona,“ vysvětlila mluvčí úřadu Hana Štěpánková

Nejznámější případ ztráty policejních spisů se váže k nálezu takzvaného „Krejčířova kufříku“ který obsahoval dokumenty o případu uprchlého podnikatele. Před pěti lety se zase na sběrném dvoře v Kuřimi objevily dva tisíce zdravotních karet z bystrcké polikliniky.

V centru Brna se našel na popelnici policejní spis (zdroj: ČT24)