Slimáci ničí úrodu zahrádkářům

Jižní Morava - Malí pěstitelé zeleniny na jižní Moravě čelí invazi slimáků. Drobný škůdce na jejich zahrádky útočí po stovkách a likviduje zeleninu i okrasné květiny. Ideální podmínky pro přemnožení slimákům vytvořilo vlhké počasí. Zbavit se jich není jednoduché.

Pokud byste se zahrádkářů zeptali na jejich největšího současného nepřítele, dočkáte se zřejmě pokaždé stejné odpovědi. I odborníci totiž letošní sezónu neváhají nazvat rokem slimáků. Deštivé počasí se ukázalo pro nepříjemného škůdce jako ideální k zahájení ničivých nájezdů na jihomoravské zahrádky. „Hlavně se nám tady začíná šířit ten pověstný plzák španělský, což je takový poměrně velký nápadný druh. Samozřejmě se přidávají i ti naši původní slimáci, to znamená slimáček polní nebo síťkovaný,“ vysvětluje Eva Hrudová z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Mendelovy univerzity v Brně.

Pohromu pociťují lidé například v Damnicích u Miroslavi, kde slimáci obsadili téměř každou zahrádku. „Jsou jich stovky. Máme tady za zahradou potok, tak jestli to leze z toho potoka po těch povodní, já nevím,“ krčí na své zahrádce bezradně rameny Vlasta Vedralová.

Zahrádkářům příliš nepomáhá tradiční lidový způsob hubení slimáků solí, ta navíc znehodnocuje půdu. Podle expertů je lepší použít komerční granulované přípravky a obsypat jimi záhony dokola. Pro každého zemědělce je vždy lepší poradit se s odborníkem ve specializovaných prodejnách.

Ačkoliv tradičním objektem zájmu slimáků bývá obvykle například zelí, při letošní invazi se nezastaví před žádným druhem zeleniny. „Lezou na všechno. I na tuto řepku co mám, tak jsem ji taky musel obsypávat. Dokonce jsem zjistil, že okusují i brambory. Už prostě ti slimáci žerou všechno,“ vypočítává pěstitel zeleniny Jaroslav Jakub.

Před pohromou zůstali zatím ochráněni velkopěstitelé a zemědělská družstva, ta totiž na zeleninu použili dusíkatá hnojiva, které slimáky také odpuzují.