Nový systém přijímání do mateřských školek situaci zpřehlední

Brno- Brněnští zastupitelé dnes dali zelenou novému systému přijímání do mateřských školek. Ten by měl on-line sledovat pohyb a stav přihlášek a celou situaci v Brně zpřehlednit a zrychlit. Situace, kdy několik měsíců visí otazník nad tím, kolik dětí do té či oné školky nastoupí, tak brzo skončí.

„Rodiče dají často třeba osm přihlášek do mateřských školek, aby měli jistotu, že dítě opravdu někam nastoupí. Pak ho ale přijmou na čtyři z nich a na třech tak zabírá místo někomu jinému,“ přiblížil současný nevyhovující stav náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Doteď neexistovala možnost, jak stav přihlášek mezi školkami sledovat. „Dochází tak potom k mylné informaci, že školek je po Brně málo, ale to není pravda,“ řekl Daniel Rychnovský. „K těmto problémům dochází každoročně. Konečný počet dětí, které nastoupí, se dozvíme až v září,“ postěžovala si ředitelka mateřské školky Merhautova Jana Foltýnová.

Město vidí nedostatky především ve špatném systému. Chce tak spojit informace ze všech sto třiceti brněnských školek. „Budeme mít systém, který bude propojovat přes internet on-line všechny školky s centrálou odboru školství a budeme mít možnost on-line sledovat situaci. Když bude nějaká školka plná a už tam nebude šance se přihlásit, budeme informovat rodiče, kde je ještě volno,“ přiblížil Daniel Rychnovský.

V praxi to bude fungovat tak, že každé dítě bude mít přidělený kód, pod kterým bude systém dítě evidovat ve všech školkách. Jakmile jedna školka žádost a přijetí schválí, systém dá okamžitě vědět ostatním. Tento revoluční systém vítají ředitelé školek všemi deseti. Pomůže jim to v tom, o co se už sami pokoušeli. „V rámci naší městské části Brno-sever jsme si s ostatními řediteli sdělovali jména dětí, která figurovala v mnohých školkách, po telefonu. Nikdy jsme to ale nevychytali úplně,“ prozradila Jana Foltýnová. Zastupitelé věří, že nový systém bude fungovat od příštího jara.