Brno vydá na opravy zřícených hradeb Špilberku 15 milionů korun

Brno- Brněnští zastupitelé dnes schválili peníze na opravu zříceného opevnění hradu Špilberku. Desítky tun kamení se minulou středu nečekaně zřítily na cestu vedoucí k hradu kvůli letošním dlouhodobým dešťům. Voda zřejmě podmáčela původní historické základy opevnění stojící na skále. Pod neustálým náporem dešťů pak rozmáčené zdivo uklouzlo.

Původně se škody odhadovaly na deset milionů korun. Zastupitelé města dnes na opravy brněnské dominanty schválili o pět milionů víc. Podle Pavla Cipriana, ředitele Muzea města Brna, které Špilberk spravuje, by neměly opravy hradeb trvat příliš dlouho. „Od pondělí se chystá provizorní zajištění hradeb, se kterým začneme zítra ráno. Je třeba také co nejdříve připravit projekt na sanaci opevnění,“ řekl Ciprian.

Muzeum už také ví o firmě, která by mohla spolehlivě barokní hradby restaurovat v původním stylu. „Zákon nám v tomto případě umožňuje postupovat ve zkráceném výběrovém řízení, já doufám, že to bude co nejdříve,“ dodal Ciprian.

Statik Radoslav Ulrich popisuje příčiny narušení hradeb (zdroj: ČT24)

Procházejícím návštěvníkům hradu už nebezpečí snad nehrozí. Od minulého týdne je před úrazem chrání zábrana. Hradby by do doby, než se vrátí do původního stavu, měla před další zkázou alespoň na čas ochránit provizorní opěrná konstrukce ze dřeva. „Z pravé strany se zajistí volný konec utržené zdi, aby nedošlo k pokračování té havárie a uděláme odvodňovací vrty, protože můžeme předpokládat, že za tou zdí je stále kumulovaná voda,“ vysvětlil Radoslav Ulrich, statik.

„Po provizorním zajištění se musí zjistit příčina té havárie, kterou tušíme, ale byla nám doteď naprosto skrytá. Ta konstrukce, která spadla, byla totiž naposledy opravovaná v roce 1820 a do včerejšího pádu na ní nebyla jediná prasklinka,“ řekl Zdeněk Chudárek z Národního památkového ústavu.