Všichni slimáci se přestěhovali na jižní Moravu

Damnice – Vypadá to, že se všichni slimáci přestěhovali na jižní Moravu a škodí malým pěstitelům zeleniny a květin. Skvělé podmínky totiž slimákům připravilo vlhké počasí v posledních týdnech a zbavit se jich teď není jednoduché. Stížnosti zahrádkářů potvrzují i odborníci, kteří letošní sezonu nazývají rokem slimáků. Například v Damnicích u Miroslavi pohroma postihla v podstatě každou zahrádku.

„Hlavně se nám tady začíná šířit ten pověstný plzák, neboli slimák španělský, což je takový poměrně velký nápadný druh, a samozřejmě i ti naši původní slimáci, to znamená slimáček polní, síťkovaný,“ říká Eva Hrudová z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství.

Letos se zahrádkářům neosvědčil ani jindy účinný tradiční způsob hubení slimáků solí. Ta navíc znehodnocuje půdu. Podle expertů je nejlepší použít komerční granulované přípravky a obsypat jimi záhony dokola.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Slimáci se letos nezastaví před žádným druhem zeleniny, útočí dokonce i na řepku. Před invazí slimáků zůstali zatím ochráněni velkopěstitelé a zemědělská družstva, ta totiž na zeleninu použila dusíkatá hnojiva, která slimáky také odpuzují.