Zřícené hradby Špilberku na čas zajistí provizorní dřevěná konstrukce

Brno - S instalací provizorní opěrné konstrukce ze dřeva, která ochrání opevnění hradu před další zkázou, měla stavební firma začít už včera. Vyžádala si ale ještě čas na přípravu spojovacích součástek. Do zajištění hradeb Špilberku, které se zřítily před několika dny, se tak skupinka dělníku poprvé pustila dnes ráno. Před zraky zvědavých návštěvníků hradu připravila během dopoledne základy opěrné konstrukce.

„V prvé řadě musíme zakotvit dřevěné hranoly do betonu ocelovými trubkami. Pak je potřeba opřít hradby o dřevěné sloupy a tuto konstrukci celou zajistit kleštinami proti pohybu té hradební zdi,“ vysvětloval práci svého týmu stavební mistr Roman Matyáš.

Po poledni se dělníci dostali k nejdůležitější části zajištění hradeb – začali opevnění opírat o dřevěné sloupy, které vytahovali nahoru za pomoci kladky. Nebezpečí jim přitom už nehrozilo. Západní kurtina hradu, ze které se minulou středu zřítily pod náporem dešťů desítky tun kamení, by už měla být podle statiků v klidu. Přesto jsou hradby stále pod dozorem. „Děláme sondy. Navíc je nahoře umístěný speciálně označený plech proti pohybu. Zatím se nepohnul, takže zeď je stabilní,“ popsal Matyáš.

Zajišťovací práce by měly trvat do konce týdne. Jakmile bude výdřeva dokončená, dělníci ještě bagrem strhnou vyčnívající část hradeb, u které je zjevné riziko utržení. Zhruba do měsíce by měl být také hotový projekt, podle kterého se barokní hradby Špilberku vrátí do původního stavu. Na jejich opravu se včera zastupitelé města Brna rozhodli uvolnit přesně 15 milionů 600 tisíc korun.

„Z té částky je 600 tisíc určeno na provizorní zabezpečovací práce a ta zbylá částka půjde už přímo na sanaci celé hradby,“ řekl Pavel Ciprian, ředitel Muzea města Brna, které Špilberk spravuje.

Podle Cipriana, by se neměla rekonstrukce hradeb brněnské dominanty protáhnout déle než do konce října. Muzeum už také ví o firmě, která by mohla spolehlivě barokní hradby restaurovat v původním stylu. „Zákon nám v tomto případě umožňuje postupovat ve zkráceném výběrovém řízení, já doufám, že to bude co nejdříve,“ dodal Ciprian.

Procházejícím návštěvníkům hradu už nebezpečí nehrozí. Od minulého týdne je před úrazem chrání zábrana.

  • Hradby Špilberku dočasně zajistí dřevěná konstrukce autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1754/175351.jpg
  • Hradby Špilberku dočasně zajistí dřevěná konstrukce autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1754/175349.jpg
  • Dělníci zvedají dřevěnou konstrukci autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1754/175350.jpg