Za týden bude IDS na jihu Moravy kompletní

Jižní Morava - Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje bude za týden kompletní. Jako poslední se od července do jednotné dopravy zapojí Znojemsko. Na jednu jízdenku tak bude možné dojet například z Letovic až k Vranovské přehradě. Nový jízdní řád naleznete na webových stránkách www.jizdnirady.cz.

Do Hevlína odnepaměti jezdily vlaky. Motoráček sice nebývá nijak přecpaný, místní na něj přesto nedají dopustit. S přistoupením Znojemska k IDS se vlakové spoje z Hrušovan nad Jevišovkou do Hevlína ruší, místo nich budou jezdit autobusy. Sice častěji a budou rychlejší, ale místní se vlaků nechtějí vzdát. Stále totiž doufají, že se jim podaří jejich obec železnicí znovu spojit s rakouskou Laa an der Thaya - tak jako to bylo před druhou světovou válkou.

„Dvacet let bojujeme o obnovení trati Hevlín-Laa a předpokládáme, že zrušením trati se naše snaha oddálí nebo úplně zruší,“ obává se Drahomír Nosek (Moravané), starosta Hevlína. Na oplátku ale Hevlín získá přímé spojení se Znojmem i Brnem. Ty dosud neměl. Kdo chtěl do obou měst dojíždět za prací, musel přestupovat.

Reportáž Barbory Telferová (zdroj: ČT24)

Další novinkou je přímý autobusový spoj z Brna právě do Laa. Dopravci tak vzali v potaz velký zájem Jihomoravanů o nákupy za rakouskými hranicemi a koupání v tamních termálních lázních. „Domluvili jsme dokonce s provozovateli lázní slevový program pro všechny, kdo se prokáží platnou jízdenkou IDS,“ pochlubil se Jaromír Holec, ředitel společnosti Kordis, která jednotnou regionální dopravu koordinuje.

Autobusů na Znojemsku skutečně přibude. Podle některých ale možná až moc. Starostové na Vranovsku například upozorňují, že nejspíš velká část spojů zůstane nevytížená. Cestující proto můžou čekat mírné změny. „Jízdní řády jsou zpracovány do 31. 12. 2010. Podle toho, jaké budou zkušenosti, se bude odvíjet i to, jestli zůstane stejná četnost jako v současné době,“ předvídá Lubomír Vedra (SNK-VPV), starosta Vranova nad Dyjí.

Přistoupení Znojemska k Integrovanému dopravnímu systému se připravovalo rok a půl. Například samotné Znojmo teprve před měsícem začalo stavět nový terminál, u kterého budou autobusy zastavovat. A až v pondělí pro samotný terminál získalo stavební povolení. Hotový bude v září, tři měsíce poté, co okres IDS rozjede. Zajímavostí bude také nasazení mikrobusů a velkokapacitních autobusů.

„Území Znojemska je charakterizováno tím, že je zde větší počet méně osídlených obcí. Z tohoto pohledu je zajištění dopravní obslužnosti obtížnější a často i nákladnější,“ vysvětluje Holec. Do některých obcí proto budou zajíždět jenom mikrobusy. Na hlavní trasu mezi Brnem a Znojmem naopak kvůli vysoké vytíženosti dopravci nasadí autobusy pro více cestujících.

S vytvářením jednotného dopravního systému v kraji se začalo před šesti lety. Jako první se spojily Brněnsko, Blanensko a Tišnovsko. S přístupem Znojemska bude dopravně propojený celý kraj. V následujících měsících ale bude potřeba vychytat drobné problémy a přizpůsobit jízdní řády potřebám cestujících.