Ekologové kritizují dovozy potravin, v Brně nabízeli domácí bramborák

Brno - Dobrovolníci z Hnutí Duha dnes na náměstí Svobody v Brně nabízeli lidem bramborák smažený na dvoumetrové pánvi. Cílem akce bylo upozornit na problematiku související s dovozem potravin. Do Česka putují přes regály supermarketů i tisíce kilometrů, tytéž suroviny přitom nabízejí i místní zemědělci.

Podle ekologů je dovoz potravin do Česka mnohdy nesmyslný. Například v roce 2007 se do země dovezlo 71.000 tun jablek, za hranice naopak směřovalo 51.000 tun jablek tuzemských. Používání místních surovin podle ekologů nejen posiluje lokální ekonomiku, ale také podstatně snižují exhalace skleníkových plynů, které produkují kamiony.

Pokud totiž Brňan použije brambory, vajíčka i mouku například z Lesoňovic, urazí suroviny 49 kilometrů. Pokud ale použije například brambory z Německa, mléko a vajíčka z Polska, mouku ze Slovenska a česnek z Číny, jak se běžně děje, urazí suroviny cestu takřka 23 tisíc kilometrů. „Při té cestě je nejen zbytečně zatěžováno životní prostředí, ale navíc to bere práci českým farmářům a snižuje zaměstnanost v zemědělství,“ přiblížil samotný důvod akce dobrovolník z Hnutí DUHA Jan Kotěra.

Hnutí Duha nabízelo lidem bramborák z domácích surovin (zdroj: ČT24)

Výzkumy ale ukazují, že lidem už teď není původ země lhostejný. 40% lidí dokonce nakupuje české výrobky vždy, kdy je to možné. Pouze 17% lidí země původu nezajímá vůbec. Tomuto trendu se tak čeští prodejci snaží přizpůsobit. Některé obchodní řetězce tak ve svých prodejnách české produkty speciálně označují. „S českými dodavateli spolupracujeme jak na celostátní úrovni, tak na regionální úrovni. Zákazníci mohou u nás koupit nejen tisíce českých výrobků, ale i speciality místních výrobců,“ uvedla mluvčí obchodního řetězce Tesco Eva Karasová.

Produkty místních zemědělců lze v Brně nakoupit každý den například na Zelném trhu. Hnutí Duha upozorňuje také na možnost jejich nákupu prostřednictvím takzvaných bioklubů či bedýnkového prodeje. Fungují na principu přímých objednávek surovin od českých zemědělců se zaručeným původem.