Vysvědčení dostali někteří školáci už dnes

Brno - Většina školáků už odpočítává poslední hodiny a dny do konce školního roku. Někteří z nich se však volna dočkali o něco dříve a prázdniny tak budou mít o něco delší. A někteří si pro ně byli už dnes. Mnoho škol totiž chystá rozsáhlé rekonstrukce a tak jejich ředitelé využili své pravomoce vyhlásit ředitelské volno, aby mohly práce na vylepšení škol začít co nejdřív. Pro žáky to znamená prodloužené prázdniny.

Času na opravy přes léto není nazbyt. Ředitelským volnem v posledním červnovém týdnu se tuto situaci rozhodlo řešit hned několik škol. Vysvědčení si budou školáci odnášet už v pátek děti z kuřimské základní školy v Tyršově ulici. „Chystáme kompletní rekonstrukci elektrorozvodů a v plánu máme také rozšíření školní jídelny,“ sdělil ředitel Stanislav Plchot.

„Vysvědčení žákům prvního stupně předáme už v pátek brzy ráno,“ uvedl také ředitel Základní školy Jana Ámose Komenského v Kyjově Jan Navrátil. Důvodem je plánovaná rekonstrukce jedné z budov školy. “Přes léto budeme zateplovat a vyměníme všechna okna. Už teď ze tříd vyklízíme nástěnky a nábytek, takže předávání vysvědčení bude letos spíš taková rychlovka," dodal.

Rekonstrukce v Kyjovské škole měla začít až 15. července. „Kvůli výběrovému řízení se to bohužel zdrželo,“ dodal Navrátil. Vedení školy i přesto věří, že se všechno stihne zavčas. Pokud ne, žáci prvního stupně by museli být v září na čas umístěni do budovy druhého stupně, anebo dočasně do nějakých prostor, které patří městu.

Ačkoli je konec školního roku pro některé děti obávaným okamžikem, pro většinu je to spíše radostná událost. Obzlášť, když se i rozdávání vysvědčení zpestří programem pro děti v podobě besídek nebo závody mezi třídami.

„V úterý připravujeme slavnostní rozloučení s deváťáky. Přivedou je prvňáčci a všichni společně povečeříme,“ prozradila ředitelka adamovské základní školy Jana Burianová.