Chybějící vodní záchranáře na Vranovské přehradě by měli nahradit plavčíci

Vranov nad Dyjí - Návštěvníci vranovské přehrady se mohou při koupání cítit o něco bezpečněji. Největší vodní nádrž na Znojemsku totiž bude zase mít odborný zdravotní dohled. Vodní záchranná služba, která lidem v minulosti v případě potřeby pomáhala, totiž před dvěma lety na Vranově svou činnost ukončila. Důvodem byl nedostatek dobrovolníků. Letos je ale nahradí vyškolení plavčíci.

„Protože tu ani tuto sezónu nebudeme mít záchranáře z Českého červeného kříže, rozhodli jsme se bezpečnost lidí zajistit vlastními kvalifikovanými lidmi,“ vysvětluje vedoucí plavčíků Tomáš Hubený a dodává, že se většinou jedná o bývalé plavce, kteří jsou zároveň schopni zajistit návštěvníkům i neodkladnou první pomoc. „Naši plavčíci ale budou dohlížet jen na určitou část vodní plochy, kterou vyhradíme bójkami, mimo tuto oblast se lidé budou pohybovat na vlastní riziko,“ dodává Hubený.

Na většině velkých nádrží jihomoravského kraje přitom působí jednotky vodní záchranné služby Českého červeného kříže: „Záchranáři pracují bez nároku na honorář, navíc slouží ve svém volném čase, proto o tuto práci není příliš velký zájem. Záleží na tom, jestli se v daném místě vytvoří skupina lidí, kteří jsou ochotni pracovat zdarma. Na Vranově tato skupina momentálně není,“ říká člen brněnské jednotky vodní záchranné služby Aleš Trtil.

Aleš Trtil, člen vodní záchranné služby Českého červeného kříže (zdroj: ČT24)

Na vranovské přehradě přitom každoročně umírají lidé: „Jedná se většinou o případy, kdy lidé utonou v noci pod vlivem alkoholu. Při denním provozu dochází spíš jen k běžným úrazům, jako jsou odřená kolena, nevolnost, nebo vosí bodnutí,“  přibližuje Hubený. I tyto bolístky pomohou lidem nově ošetřit plavčíci, kteří se na Vranově objeví už příští týden.