Ukazatele rychlosti na neukázněné řidiče neplatí

Praha - Orientační radary zaplavily Vysočinu. Starostové měst a obcí nakoupili ukazatele rychlosti kvůli větší bezpečnosti pro lidi a zklidnění dopravy. Jenže z radarů měli řidiči respekt jen krátce. Teď už jsou radary na mnoha místech zbytečné. V Rynárci například projede sedm aut, než může skupinka dětí v poklidu přejít po přechodu. „Jede osmdesátikilometrovou rychlostí, vlítne tady do té zatáčky, a má tak plný kecky, aby zabrzdil,“ zlobí se na řidiče starosta Rynárce Pavel Kopecký.

V obci Olešná u Pelhřimova projíždí vesnicí během pěti minut čtyřicet aut. Přejít nebo i přejet silnici na kole je téměř nemožné. Olešnou vede hlavní tah z Jihlavy na Pelhřimov a ač se jedná asi o kilometrový úsek, žádný přechod tady nenajdete. Obec na něj nemá peníze, a proto nakoupila ukazatele rychlosti. „Jsou tady děti, které přecházejí vozovku. Proto jsme chtěli, aby se snížila rychlost,“ vysvětluje starosta Josef Bláha. S dodržováním rychlosti si však řidiči hlavu nedělají. Jen výjimečně jedou auta předepsanou padesátikilometrovou rychlostí.

I ve Velkém Beranově u Jihlavy zaplatili kvůli bezpečnosti přecházejících dětí desítky tisíc za ukazatel rychlosti. Efekt však měl jen ze začátku, nyní už se vesnicí opět projíždí nad povolenou hranicí. A nepomáhá ani figurína policisty u silnice v Červené Řečici. Jediným řešením zklidnění dopravy je podle starostů častější namátkové měření rychlosti a pokutování řidičů.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)