Brněnské části Dolní Heršpice a Přízřenice se chtějí osamostatnit

Brno – Dvě brněnské městské části, Dolní Heršpice a Přízřenice, se chtějí osamostatnit. Nelíbí se jim, jak s nimi Brno zachází. Prý je zanedbává a navíc se obávají rozsáhlé výstavby obřích bytových domů v Přízřenicích. Brněnští zastupitelé ale o své dvě městské části přijít nechtějí, a tak schválili výměnu pozemků - místo Přízřenic by měl developer stavět na městských pozemcích v bystrcké a žebětínské lokalitě Kamechy.

Referendum o osamostatnění městských částí Heršpice a Přízřenice proběhne už 12. září. Občanské sdružení Samostatný jih uspořádalo informační schůzku, kde zdůvodňovalo, co by lidem odtržení přineslo. Na schůzku dorazilo kolem dvou set místních, ale i představitelé některých obcí, které už osamostatněním prošly. Ti se s přítomnými podělili o své zkušenosti a snažili se je přesvědčit, že se není čeho bát.

I když náměstek brněnského primátora Martin Ander sliboval, že směna pozemků znamená definitivní stopku masivní výstavbě, místní jsou nedůvěřiví. „Tady jde hlavně o záruky. Pokud se shodí ze stolu tento projekt, neznamená to, že nepřijde jiný, který může být ještě horší,“ uvedl mluvčí Samostatného jihu Pavel Reich.

Výstavba domů prý není jediný důvod pro odtržení. Současné vedení Brna-jih prý obě části zanedbává. Na referendu proto sdružení trvá. Pokud v něm lidé zvolí nezávislost, vznikne samostatná obec na okraji Brna od roku 2012.

Vydáno pod