Třicet kilometrů musí jet obyvatelé Nesovic, když chtějí navštívit své sousedy

Nesovice - Obec Nesovice na Vyškovsku je rozdělená na dvě části silnicí I/50 a železnicí. Jenže ode dneška mají místní lidé k sobě dál než k sousední vesnici. Úředníci z dopravního odboru bučovické radnice totiž uzavřeli oba železniční přejezdy. Z jedné poloviny obce do druhé se tak nedá dostat jinak, než po objížďce. Místo 40 metrů přes koleje, tak mají zemědělci na svá pole, živnostníci do dílen a lidé do práce vzdálenost 30 kilometrů - když potřebují jen tam a zpět, musí počítat s 60 kilometry.

Dopravní komplikace v Nesovicích přinesla rekonstrukce železniční stanice. Kvůli ní je už několik měsíců uzavřený hlavní přejezd. Druhý se uzavřel dnes. Tři týdny tak musí všichni, kdo chtějí přejet do části obce za kolejemi, absolvovat nedobrovolný výlet několik desítek kilometrů dlouhý.

„My přejíždíme přes ten přejezd 3x denně a ta zajížďka dělá 60 kilometrů - to nám nikdo nezaplatí. Zásobování tam nechce jezdit, rozváží se obědy důchodcům, jsou tam mateřské školky, všude mají problémy. Obec je jednoduše rozdělená na dvě půlky,“ stěžuje si Rostilav Florián, místní živnostník. Starosta Nesovic, Vítězslav Reška dodává, že problémy se zásobováním mají i obchody s potravinami. „Aby někdo objížděl 60 km a prodal pak 5 bedýnek rohlíků nebo 20 bochníků chleba, to určitě nikdo nepojede,“ obává se Reška.

Obyvatelé Nesovic považují objížďku za zbytečnou (zdroj: ČT24)

Původně se počítalo s tím, že alespoň vedlejší přejezd zůstane otevřený pro linkové autobusy i pro místní obyvatele a zásobování. Během úřadování ale výjimka pro dopravní obsluhu vypadla a zůstala už jen ta pro autobusy. Změna přišla v dubnu, kdy do autobusu, který se snažil vjet na silnici, narazil rozjetý vlak. Naštěstí se nikomu nic nestalo, ale úředníci dostali strach. Místní a zásobování proto dostali stopku. „Projíždí nám tam denně 80 autobusů. Pokud vyjíždí, musí obsluha železnic zastavit vlak. Když tam pustíme další osobní vozidla, tak na přejezdu bude obrovský chaos, budou se tam tvořit kolony a stane se tam neštěstí,“ obává se Zdeněk Kolaja, vedoucí odboru dopravy Městského úřadu v Bučovicích.

Starosta Nesovic je ale přesvědčený, že úředníkům se jen nechtělo hledat řešení a zvolili tu nejjednodušší cestu. Podle něj,  by situaci vyřešily například semafory, které by pouštěly auta střídavě na obě strany. Jenže o kyvadlové dopravě nechtějí úředníci z Bučovic ani slyšet. Místní ale ztráceli trpělivost už po pár hodinách uzavírky a ve středu chtějí vyrazit na protest.

Vydáno pod