Brno sníží o 90 procent emise z autobusové dopravy

Brno - Projekt na výrazné omezení emisí z veřejné dopravy, připravují Dopravní podnik města Brna. Do tří let chce vybavit všechny autobusy moderními emisními filtry. Současné katalyzátory sice vyhovují stávajícím normám, nejnovější technologie ale mohou být až o 90 procent účinnější. Švýcarští odborníci dnes předvedli své „know how“ zástupcům dopravního podniku a zástupcům města Brna. Projekt za bezmála 180 milionů korun bude hrazen převážně z tzv. švýcarských fondů a má za cíl zlepšit životní prostředí.

„Všechny vznětové motory produkují velké množství pevných částic, které neblaze působí na organismus,“ uvedl inženýr mechaniky Michal Vojtíšek a dodal: „Cílem je nahradit stávající filtr výfukových plynů zachycovači pevných částic. Dojde tak ke snížení emisí více než o 90 procent.“

Brno je prvním městem v České republice, kde se budou filtry testovat. „Dohodli jsme se na pilotním projektu, který bude trvat maximálně rok a půl. Do tří let vybavíme tři sta autobusů MHD speciálním filtrem,“ uvedl švýcarský koordinátor René Grossmann.

Michal Vojtíšek z Technické univerzity v Liberci vysvětluje cíl projektu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod