Letní brigády ve městech nejsou, zemědělci raději zaměstnají „nerozmazlené“ Ukrajince

Jihomoravský kraj - Sehnat brigádu na letní prázdniny je letos pro studenty téměř nemožné. Když jim v tom nepomohou známí, v agenturách téměř nemají šanci. I v těch největších klesla nabídka příležitostné práce na třetinu stavu roku 2008. Může za to krize. Ale také, jak potvrzují někteří zaměstnanvatelé, nechuť některých dělat skutečně těžkou práci třeba na poli. Proto dávají často farmáři přednost raději Ukrajincům nebo Rumunům, kteří podle nich nejsou tak „zmlsaní“ a jsou daleko ochotnější pracovat.

„Musím říct, že Čeští lidé jsou většinou rozmazlení, nechtějí pracovat na poli a Ukrajinci jsou rádi, že mají vůbec nějakou práci. A musím říct, jsou to dobří pracovníci,“ uvedl Rudolf Míča, ředitel Zemědělského družstva Míča z Božic. Družstvo zaměstnává 70 lidí, z toho jen třetina jsou Češi. Vydělají přitom šedesát korun na hodinu.

I práce na poli nebo při sklizni ovoce, které byly vždy nabízenou příležitostí především mimo velká města, už přitom pomalu ubývá. Kromě hospodářské krize tomu „napomohlo“ i letošní počasí, které přineslo totální neúrodu ovoce. „Loni o prázdninách se u nás vystřídalo devět set brigádníků při sběru ovoce. Letos nemáme nikoho. Ovoce totiž není,“ prozradil důvod poklesu zájmu o brigádníky předseda představenstva společnosti Patria Kobylí Josef Čačík.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Kdo nepřišel včas a zaváhal, tak má podle odborníků problém. „V současné chvíli máme asi padesát tisíc zaregistrovaných zájemců a těch nabídek práce jsou pouze desítky,“ přiblížil kritickou situaci na trhu s brigádami ředitel agentury SODAT Milan Košdy.

V agentuře se od rána dveře netrhnou a náplň práce zaměstnanců za přepážkou je spíše přijímat nové registrace než rozdávat volná místa. Ta totiž nejsou. „Máme tu už jen jedno místo na dnešní odpoledne ve Vyškově, jinak nic. Zkuste zavolat zítra,“ zní telefonická odpověď pracovnice. Většina vycházejících studentů měla podobnou zkušenost. Podle agentury přichází nabídky od firem průběžně, ale je jich zoufale málo a hned jsou rozebrané.

„Situace na trhu s brigádami se změnila. Dřív se zajímali pouze studenti, ale teď jsou to i důchodci a vzhledem k vysoké míře propouštění také nezaměstnaní,“ uvedla projektová manažerka pracovního portálu Sabina Šebestíková. Shánět práci na začátku prázdnin je podle odborníků už pozdě. „Doporučuji, aby se studenti zajímali už od jara. Nemusí to být pouze přes agentury, ale lepší je navazovat kontakt přímo s podniky,“ poradila Šebestíková.

Jednadvacetiletá Eliška Macková studuje druhým rokem v Brně zootechniku. Už dva roky průběžně shání brigádu a jediná stabilnější práce, kterou sehnala, je uklízení. „Ta situace je špatná, práce není. Vidím to mezi kamarády,“ posteskla si Eliška Macková.

Ostatní studenti zase mají zkušenost, že za práci, kterou dříve dělali za 80 korun za hodinu, dostanou dnes pouze 70 korun. Za pokles mzdy brigádníků může právě přetlak, který se na tomto trhu vytvořil. „Nejlépe placené brigády jsou v administrativě. Tam spadají kancelářské práce. Ale i práce na vytváření například webových stránek. Mzdy se v těchto odvětvích pohybují kolem 100 korun za hodinu,“ dodala Šebestíková.

Podle agentury se ale nejvíc míst nabízí do skladů a na doplňování zboží. Naopak pokles zaznamenala agentura především ve výrobě, kde se odráží krize a snižování výroby, a dokonce i v obchodních řetězcích. Některé z nich totiž inzerují volná místa mimo agenturu, například na výlohách svých obchodů.

Ředitel agentury SODAT Milan Košdy zlepšení situace minimálně letos v létě už nečeká. „Tradičně se počet nabízených míst zvýší až před Vánocemi,“ řekl Milan Košdy.