Valtické náměstí má po roce novou podobu

Valtice - Valtice na Břeclavsku mají důvod k oslavě. Po roce skončily rozsáhlé opravy v centru města a tamní náměstí Svobody ode dneška září novotou. Rekonstrukci zaplatil z větší části Evropský rozvojový fond. Za 27 milionů korun se položila nová dlažba i trávník, vysadily další stromy a nainstalovala závlaha a osvětlení historických budov.

Ačkoliv Valtice byly v sedmnáctém století hlavním sídlem Lichtenštejnů, vždy stály ve stínu nedalekého lednického zámeckého areálu. Také ony však mají turistům co nabídnout. A nejsou to jen historické stavby z období, kdy městečko s dnešními necelými čtyřmi tisíci obyvateli obýval tento známý šlechtický rod. Téměř rok trvající opravy valtického náměstí, které centrum oživily novou zelení a dodaly mu původní historický šmrnc návratem dlažebních kostek na chodníky, se stihly v termínu.

„Je to přesně rok, kdy jsme začínali. Práce šly podle plánu. Trošku nás zbrzdil zimní příval sněhu, kterého bylo víc než obvykle a deštivé počasí v květnu, ale stihli jsme to přesně k datu 30. června,“ uvedla starostka Valtic Terezie Lvová.

Rozsáhlé rekonstrukce náměstí spolykaly celkem 27 milionů korun. Velkou část nákladů pokryly peněžní prostředky z  rozvojového fondu Evropské unie. „Víc než devadesát procent nákladů jsme uhradili s pomocí regionálního operačního programu Jihovýchod,“ upřesnila Lvová.

Opravené náměstí se díky opravám opticky zvětšilo a vykácením stromů se otevřel krásný výhled na valtický zámek. Přestože náměstí zaplnily nové stromky, někteří obyvatelé vykácení starých stromů lemující náměstí nepovažují za příliš dobrý krok. „Většinu stromů sadili naši rodiče nebo prarodiče. Je hrozné, když se člověk musí dívat, jak strom, který zasadil se sestrou, nikomu nevadil a byl zdravý, někdo bez milosti kácí, “ napsala obyvatelka Eva Hřibová v květnovém čísle Valtického zpravodaje.

„Objevily se také stížnosti obyvatel, provozovatelů obchodů a restaurací na náměstí, ale myslím si, že nakonec všichni pochopili, že ty opravy jsou pro občany i pro ně samotné,“ dodala Terezie Lvová. byvatelé Valtic i turisté se tak už dnes mohou těšit z opraveného náměstí.

  • Poslední úpravy před slavnostním otevřením autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1774/177354.jpg
  • Nové valtické náměstí autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1774/177353.jpg
Vydáno pod