Rozhlédněte se z větrného mlýna. Klidně až do Vídně

Bukovany (Kyjovsko) - Na rozhlednu ve tvaru větrného mlýna se můžete zajet podívat do Bukovan na Kyjovsku. Rozdíl od pravého mlýna byste skoro nepoznali. Josef Kouřil z Kyjova, který rozhlednu nechal postavit, si totiž touto stavbou splnil svůj dětský sen - miloval holandské mlýny a chtěl mít také jeden. Ten jeho - na kopci u obce Bukovany - stojí od roku 2004.

Třípatrový zděný mlýn uvidíte už zdaleka. Ční do výšky 355 metrů nad mořem. V nejvyšším patře se nachází vyhlídková terasa, ze které je nádherný rozhled do okolní krajiny. „Při dobrém počasí můžete vidět do Vídně, na Javorníky, Chřiby na Babí lom nebo Ždánický les,“ popsala výhled průvodkyně Kateřina Májová.

Na své si přijdou i milovníci historie a umění „V prvním patře je galerie, kde se konají výstavy místních amatérských i profesionálních umělců. Další patro ukrývá malou expozici muzea slovácké vesnice 19. století.“ uvedla Májová.

Kolem netradiční vyhlídkové věže je "Mlynářské stavení“ s restaurací, kde vám obsluha nabídne krajovou kuchyni v prostředí stylového rustikálního interiéru. Jeho součástí je také tradiční kvelbený sklep s posezením a rotunda s vinotékou. Pokud by se vám u Bukovan zalíbilo, máte možnost přespat v nedávno postavených Slováckých chalupách.

Na prohlídku Bukovanského mlýna se můžete vydat po celý rok - ve všední dny od desáté do šestnácté hodiny každou celou hodinu. A průvodkyně vám prozradí i jedno malé tajemství, které tato rozhledna skrývá. Dozvíte se, co obsahuje poklad, který je pod podlahou zakopán.