Do jihlavského lesoparku se pustil kůrovec

Jihlava – V lesoparku Heulos v Jihlavě se kvůli kůrovci masivně kácí. Tak vysvětlují znepokojeným lidem rozsáhlou těžbu dřeva odborníci. Takzvaný Malý a Velký Heulos, který představuje klidovou zónu mezi hradbami vnitřního města a velkým sídlištěm, vznikl osazením stráně pod městskými hradbami v roce 1824 z výnosu sbírky jihlavských měšťanů. Parkem probíhají cesty, na jejichž křížení byly koncem 19. století vybudovány altánky a rondely. Přibyla také další část lesoparku se smíšeným porostem a také cizokrajnými jehličinami. Zároveň je zde umístěna zoologická zahrada.

Šestnáctihektarové zelené plíce Jihlavy, rozsáhlý lesopark Heulos v centru města, napadl kůrovec. Svahy nad řekou Jihlávkou je nutné zbavit prakticky všech smrků, na masivním kácení uprostřed unikátního území se shodli odborníci. Podle nich není na co čekat. „Pokud bychom to tady nechali bez ošetření, mělo by to dalekosáhlé následky v příštích letech,“ uvedl mluvčí Magistrátu města Jihlavy Radek Tulis a Martina Brandová z Odboru životního prostředí magistrátu doplnila: „Smrk převážně kolem stáří šedesáti let je na kůrovce nejnáchylnější.“ Jihlavané, zvyklí na klidné procházky cestičkami mezi stromy, jsou nyní často pobouřeni ničením ostatních stromů, nepořádkem a přítomností těžké techniky. Podle magistrátu je to ale nevyhnutelná daň za údržbu porostu. „Budeme se snažit tady vysázet smíšenou kulturu, která je proti lýkožroutovi odolná. Během několika příštích let se to tu znovu zazelená,“ dodala Martina Brandová.

Práce ve svažitém terénu jsou pro dřevorubce velmi komplikované a kácení se podle nich nedá srovnat s běžnou těžbou v lese. „Je dost špatné, všechny stromy jsou tady překloněné. Musíme je držet lanem dlouihým 30 až 40 metrů, protože mají 45 metrů,“ prohlásil dřevorubec Jiří Šindelář.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V lesoparku Heulos zbývá vytěžit ještě asi 3 desítky napadených smrků, odborná firma tady tak bude pracovat ještě minimálně další týden.

V rozsáhlém lesoparku Heulos v Jihlavě se kvůli kůrovci masivně kácí.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod