Příprava sarkofágu pro kardinála Špidlíka finišuje. K vidění je na Velehradě

Velehrad - Ve velehradské bazilice, která se v následujích dnech stane centrem oslav příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, je k vidění i sarkofág pro nedávno zesnulého kardinála Tomáše Špidlíka. Z řeckého mramoru ho vytvořil kameník Petr Novák. Mozaiky od slovinského jezuity a malíře Marka Rupnika na něj umisťuje v těchto dnech velehradský sochař Otmar Oliva, jehož se zemřelým kardinálem pojilo dlouholeté přátelství a hluboké vzájemné porozumění.

Horní část sarkofágu bude zdobit po celé jeho délce faksimile podpisu kardinála Špidlíka a také data jeho narození a úmrtí. Písmena jsou vyrobena z bronzu a pozlacena.

Kardinál Špidlík byl uznávanou osobou nejen v české katolické církvi, ale i v celém křesťanském světě. Byl nejvýznamnějším českým teologem, světově proslulým znalcem spirituality křesťanského Východu, významným představitelem ekumenického úsilí a uznávaným reprezentantem a propagátorem české kultury. Napsal desítky vědeckých knih, stovky odborných článků, ale byl také autorem pohádek a básní. Jeho knihy vyšly ve 24 jazycích včetně arabštiny a korejštiny.

Na Velehrad už dnes vyrazili poutníci a v pondělí a v úterý ožije oslavami. Konat se tu bude mimo jiné i 81. plenární zasedání České biskupské konference. Zasedání bude řídit pražský arcibiskup Dominik Duka, nově zvolený předseda ČBK. Biskupové se budou mimo jiné zabývat projektem Bible pro mládež, návrhem směrnic pro přípravu na svátost manželství v ČR a pastorací ve zdravotnictví.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)